IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за износ на Русия даде тласък на цените на петрола*

И двата сорта са напът да отбележат малки седмични понижения в стойността, след като прибавиха над 10% през предишните три седмици

10:17 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола растат в петък а фона на притесненията, че руската забрана за износ на горива може да затегне пазара, които компенсираха очакванията, че нови повишения на лихвите в САЩ могат да застрашат търсенето. Въпреки това те са напът да отбележат първата си губеща седмица от четири, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,6% до 93,80 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) прибавя 0,7% към цената си до 90,26 долара за барел.

И двата сорта са напът да отбележат малки седмични понижения в стойността, след като прибавиха над 10% през предишните три седмици на фона на притесненията от затегнатите международни доставки, след като Организацията на страните износителки (ОПЕК) и нейните съюзници запазиха производствените съкращения.

„Гледайки напред, инвеститорите ще се фокусират върху това дали производствените съкращения на ОПЕК+ ще се прилагат, както бе обещано, и дали повишението на лихвените проценти ще намали търсенето“, прогнозира Тошитака Тазава, анализатор на Fujitomi Securities. Според него сорта WTI ще се търгува в диапазона около 90-95 долара.

По-рано в четвъртък Русия обяви, че временно забранява износа на бензин и дизел с изключение на четири бивши съветски републики с незабавен ефект, за да подсигури местния пазар.

Недостигът на гориво, което ще принуди руските клиенти да търсят количества другаде, накара петролните фючърси да поскъпнат с близо 5% в четвъртък.

Междувременно по-рано през седмицата Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти без промяна, но затвърди по-строгата си позиция, очаквайки ново увеличение от четвърт процентен пункт до края на годината до диапазона 5,5-5,75%.

Това засили притесненията, че по-високите лихви може на натежат на икономическия растеж и търсенето на горива, като същевременно тласнаха цената на долара до най-високата ѝ стойност от началото на март, което прави петрола и други суровини, търгувани с щатска валута, по-скъпи.

Английската централна банка последва примера на Фед и също запази лихвите без промяна в сряда след дълга серия повишения. От Европейската централна банка също сигнализират, че най-вероятно ще запазят лихвите стабилни на следващата си среща.

*Информацията е актуална към 10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още