IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на борсите в Европа останаха помрачени въпреки паузата на АЦБ

Пазарите реагираха и на корекциите, които направи централната банка на Норвегия

19:59 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борси приключиха със спадове въпреки решението на Английската централна банка (АЦБ) да остави лихвите непроменени, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа понижение от 1,3% до 454,67 пункта.

Френският измерител CAC изтри 1,59% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7213,9 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 1,33% до 15 571,86 пункта.

Британският индекс FTSE се понижи с 0,69% до 7678,62 пункта.

По-рано в четвъртък АЦБ остави основната лихва без промяна на ниво от 5,25%, противопоставяйки се на широкото мнение сред икономистите. Така централната банка наложи пауза за пръв път от почти две години, след като данни от сряда показаха, че по-високите лихви вече дават резултати и инфлацията в страната се е забавила до 18-месечно дъно.

Петима от членовете на Комисията по парична политика гласуваха лихвата да остане без промяна, а останалите поискаха тя да бъде повишена до 5,5%. Гуверньорът Андрю Бейли, който е имал решителния глас, предпочете пауза.

Малко след това Бейли заяви, че е твърде рано да се обмисля намаляване на лихвените проценти. Според него решението на АЦБ да се въздържи от 15-то поредно увеличение на лихвените проценти, което беше широко очаквано от икономисти и инвеститори в началото на седмицата, се дължи на „много добрите новини, свързани с инфлацията“.

Ден по-рано Федералният резерв на САЩ остави непроменена водещата си лихва, въпреки че втвърди „ястребовата“ си позиция с прогноза за още лихвени повишения до края на годината и значително по-затегната от предишните очаквания парична политика през 2024 г.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 21 септември.

Както и през юни средното очакване на ръководителите на Фед е, че бенчмарковата лихва на централната банка ще достигне връхна точка тази година от диапазон 5,50%-5,75%, само с четвърт процентен пункт над сегашния диапазон.

Други централни банки в Европа решиха междувременно да коригират своите водещи лихви, като регулаторът в Норвегия увеличи разходите по заеми до най-високото равнище от над 14 години и предупреди инвеститорите да очакват още една стъпка нагоре. Централната банка повиши основната ставка по депозитите в четвъртък с 25 базисни пункта до 4,25%, което е най-високото равнище от 2008 г. насам. Мярката бе очаквана от всички анализатори в допитване на Bloomberg.

Преди нея централната банка на Швейцария взе решение да направи пауза в затягането на паричната си политика. Регулаторът запази основните си лихви без промяна на ниво от 1,75%, отбелязвайки, че инфлацията се е забавила в Швейцария, но и че не може да бъде изключено по-нататъшно затягане.

На фондовата борса във Франкфурт акциите на германската автомобилна група Volkswagen поевтиняха с 0,18 на сто, докато тези на BMW изтриха 0,78% от стойността си. Цената на акциите на SAP AG се понижи с 1,13 на сто.

На валутните пазари еврото се разменяше срещу 1,066 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още