IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план на Фед за лихвите помрачи настроението на Wall Street*

Доходността по 2-годишните ДЦК се повишава до 16-годишен връх

18:20 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street започват сесията в четвъртък със спадове, увеличавайки седмичните си загуби, а доходността по държавните облигации се повиши до многогодишни върхове след обявяването на плана на Федералния резерв да запази лихвите по-високи за по-дълго време, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 157,38 пункта, или 0,46% от стойността си, до 34 283,5 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 38,58 пункта, или 0,88%, до 4363,62 пункта в началото на сесията, а технологичният показател Nasdaq Composite записва спад от 154,71 пункта, или 1,15% до 13 314,42 пункта.

При старта на днешната търговия Dow и S&P 500 са напът да завършат седмицата със спад от над 1%, а Nasdaq се насочва към седмично понижение от повече от 3%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се повишава до 4,48%, което е най-високото ѝ ниво от над 15 години насам, като катализаторът на това повишение бяха най-актуалните седмични данни за молбите за безработица, които илюстрираха все още силен пазар на труда, който може подтикне Фед да остане в готовност за нови лихвени повишения. Седмичните молби за безработица са намалели с 20 хил. до 201 хил. през седмицата, приключила на 16 септември, оставайки много под прогнозата за 225 хил. молби, очаквани от икономисти, анкетирани от Dow Jones. Това е беше най-малкият брой нови молби за безработица от януари насам. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа се повишава до 5,19% след публикуването на данните за работните места в четвъртък, също до най-високите си нива от 2007 г. насам

Тези движения на пазара се случват ден след като Федералният резерв остави лихвите непроменени, но прогнозира ново повишение преди края на годината. Централната банка промени прогнозите си и за броя на лихвените повишения през следващата година, като ги намали от 4 на 2, заявявайки, че лихвите ще трябва да останат по-високи за по-дълго време на фона на упоритата инфлация.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл коментира след решението, че все още е възможно икономиката да постигне „меко кацане“, но това не е основният сценарий.

„Разбира се, Пауъл подчерта някои от многобройните препятствия по пътя и необходимостта да се действа внимателно“, коментира Джейми Дута, пазарен анализатор във Vantage. „Но пазарът се движи на фона на икономика, която изглежда има значителна инерция и по-силен растеж, което от своя страна засилва нуждата от по-високи лихви за по-продължителен период от време“, допълни той.

Акциите на технологичните компании бяха най-губещите тази седмица, тъй като инвеститорите премислят покупката на ориентирани към растеж акции, ако лихвите останат високи. Книжата на Tesla, Alphabet, Meta Platforms и Nvidia са сред губещите този четвъртък.

Акциите на Маркетинговата компания Klaviyo, която дебютира на публичните пазари в сряда, поевтиняват с 3% в четвъртък. Това направи акциите последните в списъка с обещаващи IPO-та, които се понижиха тази седмица.

Книжата на FedEx се открояват от останалите, като поскъпват с 4,78%, след като компанията за доставки отчете коригирана печалба от 4,55 долара на акция през първото си фискално тримесечие, докато анализаторите очакваха печалба от 3,73 долара на акция, според Лондонската фондова борса.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 88 цента, или 0,94%, до 94,41 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 1,14 долара, или 1,27%, до 90,8 долара.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,064 долара. Стойността на британския паунд се понижава до 1,227 долара за брой.

Златото поевтинява с 1,59% до 1935,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още