IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари постигнаха силен ръст в сряда преди решението на Фед за лихвите

Доходността по държавните ценни книжа на Стария континент се понижи

20:33 | 20.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари отбелязаха ръст при силна борсова търговия в сряда, докато доходността по държавните облигации на Стария континент намаля, а инвеститорите очакват решението на Федералния резерв в САЩ за затягането на паричната политика по-късно днес, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,9% след две последователни губещи сесии.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,93% то ниво от 7731,65 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,67% и завърши деня на равнище от 7330,79 пункта. Германският DAX се повиши с 0,75% до ниво от 15 781,59 пункта.

Имотният сектор, често считан за показател за облигациите, напредна с 2,2%, докато доходността по държавните ценни книжа намаля.

Във Великобритания доходността по държавните облигации отбеляза по-голям спад, а паундът поевтиня, след като публикувани данни показаха, че високата инфлация в страната неочаквано се е забавила през август. Това засилва очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) ще направи пауза в дългата си поредица от повишения на лихвите още в четвъртък.

FTSE 100 се повиши, а секторът на личните и домакинските стоки, където се намират и големите компании за жилищно строителство в страната, прибави 0,7%.

Банковият сектор в еврозоната постигна ръст от 2%, а книжата на италианската банка UniCredit поскъпнаха с 4,7%. Трейдърите посочиха оптимистични изказвания на главния изпълнителен директор Андреа Орсел на пресконференция като причина за поскъпването на акциите.

Цената на акциите на Commerzbank се повиши с 1,6%, след като финансовият ръководител на германския кредитор заяви във вторник, че очаква нетните лихвени приходи да достигнат 8 млрд. евро тази година благодарение на по-високите лихви.

Вниманието на инвеститорите е насочено към решението на Фед за лихвите тази вечер, очакванията са, че американската централна банка ще остави лихвите си непроменени.

В Германия цените на производител отбелязаха най-големия си годишен спад през август от началото на събирането на данни през 1949 г., засилвайки надеждите за ново забавяне на инфлацията в най-голямата икономика в Европа.

На корпоративния фронт книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха със 7,1%, след като федерален съдия заяви във вторник, че американското подразделение на компанията Grubhub и други компании за доставка на храни може да съдят Ню Йорк заради закон, който поставя таван върху цената, която компанията може да иска от ресторантите за доставката на храните.

Цената на акциите на Talanx намаля с 10%, след като германската застрахователна компания предприе във вторник увеличение на капитала с до 300 млн. евро.

Цената на акциите на Delivery Hero се повиши със 7,1%, след като германската компания за доставка на храни потвърди, че води преговори за частична продажба на азиатския си бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още