IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява преди решението на Фед за лихвите*

Запазват се очакванията, че Брентът и WTI ще достигнат цени от 100 долара за барел по-късно през годината

10:19 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават още повече от 10-месечните си върхове в сряда преди решението на Федералния резерв на САЩ за лихвите, тъй като инвеститорите не са сигурни кога точно лихвите ще достигнат най-високото си равнище и какво влияние ще окажат те върху търсенето на енергийни източници, пише Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват със 76 цента, или 0,81% до 93,58 долара за барел, а цената на фючърсите на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 82 цента, или 0,90%, до 90,38 долара за барел.

„Ралито на петрола си взема глътка въздух, тъй като трейдърите очакват ключовото решение на Фед за лихвите, което може да определи дали икономиката на САЩ ще постигне меко, или твърдо кацане“, заяви Едуард Моя, старши пазарен анализатор в компанията за данни и анализи OANDA.

Моя добави, че петролният пазар все още е "много затегнат" и ще остане такъв в краткосрочен план.

„Освен ако Wall Street не се притесни, че Фед може да унищожи икономиката, прогнозите за търсенето на суровия петрол би трябвало (само) постепенно да се понижат, като е напълно възможно да има дефицит на предлагането на петролния пазар тази зима.“

Инвеститорите очакват редица решения за лихвите на централните банки тази седмица, включително това на Федералния резерв на САЩ тази вечер, за да оценят перспективите за икономическия растеж и търсенето на горива. Преобладава очакването, че Фед ще остави лихвите на същото равнище, но вниманието ще бъде насочено към бъдещия курс на паричната му политика, който е неясен.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 5,25 млн. барела миналата седмица, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Анализатори, участвали в анкета на Ройтерс, очакваха спад от 2,2 млн. барела.

„Големият спад на петролните запаси в САЩ и слабият добив на шистовите находища в САЩ засилиха опасенията за доставките, предизвикани от удължените съкращения на добива от Саудитска Арабия и Русия“, заяви Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, отдел на Nissan Securities.

„Ще има някои корекции в цените на петрола в краткосрочен план заради скорошния им ръст, но очакванията цените както на Брента, така и на WTI да достигнат 100 долара за барел по-късно тази година вероятно ще останат непроменени“, коментира той.

Освен това руското правителство обмисля да наложи експортни мита върху всички видове нефтопродукти от 250 долара за метричен тон - много по-високи от сегашните такси - от 1 октомври до юни 2024 г., за да се справи с недостига на гориво, коментираха източници пред Ройтерс във вторник.

Това се случва в момент, когато добивът на петрол в САЩ от водещите шистови региони е напът да спадне до 9,393 млн. барела дневно през октомври, което е най-ниското му ниво от май 2023 г., и след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на доставките с общо 1,3 млн. барела на ден до края на годината.

По отношение на търсенето вносът на суров петрол в Индия е спаднал за трети пореден месец през август, сочат данни на правителството, публикувани във вторник, тъй като в рафинериите в третия по големина вносител на петрол в света бяха в процес на техническа поддръжка, а доставките от Русия бяха намалени.

Що се отнася до предлагането, от Exxon Mobil Corp обещаха да увеличат добива на петрол с близо 40 хил. барела на ден в Нигерия, съобщи техен говорител във вторник, цитирайки председателя на Exxon за световните операции по добив.

*Цените са актуални към 9:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още