IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизъм обзема Wall Street ден преди решението на Фед за лихвите*

Акциите на Deere, които се считат за барометър на икономическата активност в бъдеще, поевтиняват

18:11 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите борсови индекси на Wall Street започват сесията във вторник с понижения, докато инвеститорите са в очакване на резултатите от срещата на Федералния резерв тази седмица, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average започва сесията със спад от 0,52% до 34 442,77 пункта. Широкият измерител S&P 500 изтрива 0,47% от стойността си до 4432,52 пункта в началото на сесията, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 0,62% до 13 652,33 пункта.

Акциите на Deere, които често се смятат за добър барометър за бъдещата икономическа активност, поевтиняват с 2,78% в началото на сесията. Спадът в цената им се дължи на това, че Evercore ISI понижи рейтинга на акциите до „задоволителен“ (in-line) от „превъзходен“ (outperform) заради съкращения на селскостопанския добив.

Двудневната среща на централната банка започва във вторник. Не се очаква Федералният резерв да повиши лихвите този път, като трейдърите смятат, че има 99% вероятност централната банка да направи пауза, показват данни, събрани с инструмента FedWatch на CME Group. Те залагат само на 29% вероятност за увеличение на лихвите през ноември.

Фед ще представи и актуалните си икономически прогнози в сряда. Инвеститорите ще следят изявленията на централните банкери за насоки за движението на инфлацията и курса на лихвите в бъдеще.

„Фед остава фокусиран върху това да осигури меко кацане на икономиката на САЩ“, заяви Джоузеф Гафолио, управител в America Capital Management. „Въпреки че потребителските разходи останаха високи през летните месеци, ние очакваме, че разходите ще започнат да намаляват, тъй като спестяванията от финансовите стимули от времето на пандемията най-накрая започват да се изчерпват и много млади американци изглежда ще трябва отново да започнат да изплащат студентските си заеми“, коментира Гафолио.

Цените на петрола също се повишават във вторник. Ръстът на цените подкрепи акциите на енергийните компании, които са сред най-добре представящите се в S&P 500 по време на сесията.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 94 цента, или 1%, до 95,37 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 1,33 долара, или 1,45%, до 92,81 долара за барел.

Ръководителите на стачкуващите от синдиката на обединените автомобилни работници (United Auto Workers) заявиха, че повече работници ще бъдат призовани да спрат да работят, ако не бъде постигнат напредък до петък. Акциите на Stellantis поскъпват с 1,69% в петък, цената на книжата на General Motors и Ford се повишава съответно с около 0,34% и 0,45%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се увеличава до съответно 4,341% и 4,411%.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,069 долара. Стойността на британския паунд се повишава до 1,239 долара за брой.

Златото поскъпва с 0,8% до 1954,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още