IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се доближават до 10-месечни върхове*

Слабият добив от шистовите находища в САЩ е следващият сигнал за дефицит в предлагането

08:27 | 19.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник за четвърта поредна сесия, тъй като слабият добив от шистовите находища в САЩ предизвика допълнителни опасения за дефицит в предлагането, предизвикан от удължените съкращения на добива от Саудитска Арабия и Русия, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 92 цента, или 1,01%, до 92,40 долара за барел, а цената на фючърсите върху международния бенчмарк Брент се повишава с 60 цента, или 0,64%, до 95,03 долара за барел.

Петролът поскъпва три последователни седмици и сега цените и на двата бенчмарка се движат около 10-месечни върхове.

Добивът на петрол от водещите шистови региони в САЩ е напът да намалее до 9,393 милиона барела дневно през октомври – най-ниското ниво от май 2023 г. насам, съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в понеделник. Очаква се той да продължи да се свива в продължение на три поредни месеца.

Тези прогнози бяха направени, след като по-рано през септември Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на доставките си с общо 1,3 млн. барела на ден до края на годината.

„Повишаването на цените на петрола, докато те попаднат на територията на свръхкупуване, оставя пазара уязвим към корекция“, пишат анализатори от National Australia Bank в бележка до клиенти, отбелязвайки волатилността на пазара след изявленията на изпълнителния директор на Saudi Aramco Амин Насър и министъра на енергетиката на Саудитска Арабия в понеделник.

Главният изпълнителен директор на Aramco понижи дългосрочната прогноза на компанията за търсенето, като според новата се очаква търсенето в световен мащаб да достигне 110 млн. барела дневно до 2030 г., което е по-малко от последната прогноза за 125 млн. барела дневно.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман в понеделник оправда съкращенията на ОПЕК+ на доставките на петролния пазар, като заяви, че международните енергийни пазари имат нужда от леки регулации, за да се ограничи волатилността, и същевременно сигнализира за несигурност по отношение на китайското търсене, европейския икономически растеж и действията на централните банки за овладяване на инфлацията.

*Цените са актуални към 8:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Разни безделници като теб точно това ще направят. Не, че могат да си купят, но и без това цял ден киснат в нета - не пречи да пълнят очи. Въпросът е, какво ще направят всички, чийто бизнес е карго и транспорт по суша, въздух и море. И няма никакво съмнение, какво ще направят. И така, докато комбинацията от неизгодни за бизнеса цени на горивата + малоуммната политика на зеленоглавите комунисти-хунвейбини с емисиите не превърнат търговията и транспорта в скъпо удоволствие за избрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 9 месеца
доближаваме заветната цел от $100 за барел ... около тази цена доста платформи по света са вече на прилична рентабилност ... и тази цена стимулира силно разгръщането на интернет страници с информация , аве я да проверя колко киловата на км харчи тази електричка ?! не че съм тръгнал да си купувам де , ама ей така да видя от любопитство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още