IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите имат проблем с китайската Zhongrong, който държавата не може да разреши

Сенчестата банка е пропуснала плащания по редица доверителни продукти от края на юли насам

21:41 | 18.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Участието на две китайски публични финансови компании в работата и управлението на Zhongrong International Trust Co може и да намали рисковете за закъсалата сенчеста банка, но не успокоява опасенията за пропуснати плащания, твърдят инвеститори и анализатори, цитирани от Ройтерс.

Сенчестата банка, която беше с добра експозиция към недвижимите имоти, пропусна плащания по десетки така наречени доверителни продукти от края на юли насам, обърквайки пазарите и пораждайки притеснения, че финансовата система на Китай може да е изложена на риск заради кризата в сектора на имотите.

Ядосани инвеститори на дребно в доверителните продукти на Zhongrong миналия месец излязоха на протест в Пекин и подадоха оплаквания до регулаторите, като молеха властите да се намесят след пропуснатите плащания.

От Zhongrong коментираха в изявление в петък, че са подписали споразумение с Citic Trust и CCB Trust, сенчестите банкови клонове на две държавни фирми Citic Group и China Construction Bank, за т.нар. „поверени услуги по управление“.

Не стана ясно веднага дали подкрепата на двете фирми е била организирана от китайските власти, тъй като Пекин и преди е спасявал закъсали финансови фирми, като е ангажирал държавни структури, за да овладеят по-големия риск от разпространение на проблемите.

Споразумението позволява на двете финансови компании да „предоставят професионални услуги за дейността и управлението“ на Zhongrong, става ясно от изявлението, като в него се отбелязва, че това няма да повлияе на собствеността върху дълга и правните отношения при доверителните продукти.

Последната промяна е стандартна процедура, използвана от Пекин за разсейване на рисковете при затруднените банки в сянка през последните години, твърди изпълнителен директор на изследователска фирма от Пекин, който пожела да остане анонимен, заради деликатността на въпроса.

„В крайна сметка инвеститорите няма да могат да си върнат всичките пари“, признава той. „Те вероятно ще усетят големи намаления на главницата в предстоящия план за изплащане. Това допълнително ще потисне доверието на инвеститорите в доверителните продукти“.

От 2017 г. насам китайските власти увеличиха усилията си за намаляване на рисковете в сенчестия банков сектор, на фона на опасенията за финансовата стабилност поради експозицията им към активи, натрупани чрез неясен канал за набиране на средства.

Съгласно споразумението Citic Trust и CCB Trust ще проучат текущите операции на Zhongrong и ще помогнат на фирмата да изготви план за изплащане, коментирахт източници, които са информирани от служители на Zhongrong и желаят да останат анонимни.

Zhongrong, Националната администрация за финансово регулиране (NFRA), новият финансов регулатор на страната, и Китайската централна банка не са отговорили веднага на молбата на Ройтерс за коментар.

От Citic Trust и CCB Trust също не са се отзовали.

През изминалата година опасенията за прекомерната експозиция на китайския сенчест банков сектор на стойност 3 трлн. долара, приблизително колкото икономиката на Великобритания, към строителните компании и икономиката като цяло, се увеличиха тъй като секторът преминаваше от една криза в друга.

Анализаторите твърдят, че вълна от неизпълнения на задължения по доверителните продукти може да причини значителни сътресения на китайската икономика като цяло, тъй като загубите, които отделни инвеститори са претърпели, примамени от по-висока възвръщаемост, биха имали сериозен ефект върху потреблението.

Сю, която е инвестирала 3 милиона юана в тръстов продукт на Zhongrong, а компанията е пропуснала плащане, заяви, че това развитие показва, че правителството се съобразява с исканията на инвеститорите, но тя все още не се надява да си получи обратно парите, които е инвестирала.

„Този напредък е мъчителен. Единственото, което можем да направим, е да чакаме", коментира тя. „Това е дълга битка, която може да отнеме една или две години. Очакванията ми са много ниски.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 18.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
хихи ... с удоволствие ще наблюдавам и чета , великите умозаключения и теманета на съфорумците антиваксъре-газовици-чайнофили , като започне официалното откриване на сезона на атрактивното сриване на икономиката на Поднебесната кинкалерия ... въпрос за домашно четене друзя pycoфилистици , дали не са прекалили с допечатването на юани , дрогарете от КПП ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още