IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street стартират седмицата колебливо в очакване на решението за лихвите*

Според трейдърите на фючърси върху федералните фондове има 99% шанс Федералният резерв да не промени лихвите

17:58 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street поемат в различни посоки в началото на седмицата, докато инвеститорите очакват решението на Федералния резерв за лихвите, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 0,04% до 4451,95 пункта в началото на сесията, технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 0,1% до 13 722,37 пункта, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изостава с 0,1% до 34 581,91 пункта.

Миналата седмица S&P 500 и Nasdaq се понижиха, а Dow Jones записа седмичен ръст от 0,1%.

Цените на петрола се повишиха до най-високите си нива от ноември насам в понеделник. С 30% ръст през третото тримесечие, американският суров петрол West Texas Intermediate е напът да отбележи най-голямото си поскъпване от първото тримесечие на 2022 г. насам. Към момента цената на фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент се повишава с 53 цента, или 0,56%, до 94,46 долара за барел. Фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate поскъпват със 79 цента, или 0,87%, до 91,56 долара за барел.

Инвеститорите масово очакват, че Фед ще запази лихвите на текущото им равнище на срещата тази седмица. Трейдърите ще се опитат да получат по-добра представа за позицията на централната банка по отношение на инфлацията оттук нататък.

„Начинът, по който Фед ще обяви паузата, е от решаващо значение за очакванията за лихвите през ноември и декември, но дали тя ще бъде представена по-гълъбово или по-ястребово е това, което е от значение за финансовите пазари“, смята Куинси Кросби, главен глобален стратег за LPL Financial.

Според трейдърите има 99% шанс Фед да остави лихвите на същото равнище, когато обяви решението си в сряда и има само 31% вероятност те да бъдат повишени през ноември, сочат резултати, събрани с инструмента FedWatch на CME Group, който измерва залозите на трейдърите на фючърси върху федералните фондове.

Последните данни за инфлацията до голяма степен отговориха на очакванията на икономистите. Въпреки че общият индекс на цените на производител (PPI) се повиши повече от очакваното, основният PPI, който изключва храните и енергоизточниците, съвпадна с прогнозите. Основният индекс на потребителските цени (CPI) също се повиши малко повече от очакваното през август, като се ускори с 0,3% на месечна база през август спрямо прогнозата от 0,2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се увеличава до съответно 4,341% и 4,422%.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,066 долара. Стойността на британския паунд се понижава до 1,238 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,08% до 1944,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още