IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозите за дефицит в предлагането подкрепят цените на петрола*

Същевременно търсенето в световен мащаб е напът да се увеличи с 2,1 млн. барела дневно

09:55 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва за трета поредна сесия в понеделник, подкрепен от прогнозите за по-голям дефицит в предлагането през четвъртото тримесечие, дължащи се на удължените съкращения на добива на Саудитска Арабия и Русия, и от оптимизма за възстановяване на търсенето в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 69 цента, или 0,73%, до 94,62 долара за барел, а цената на суровия петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 80 цента, или 0,88%, до 91,57 долара за барел.

„Китайските стимули, силните икономически данни и удължените съкращения от страна на ОПЕК+ са все бичи фактори, които допринасят за поскъпването на петрола“, смята Тина Тенг, анализатор в CMC Markets, визирайки намаляването на минималните резерви от страна на централната банка на Китай миналата седмица, което има за цел да увеличи ликвидността и да подкрепи икономическия растеж.

Тази седмица трейдърите ще следят внимателно решенията и коментарите на централните банки, включително и на Федералния резерв на САЩ, за паричната политика, като ще очакват и публикуването на ключови икономически данни от Китай.

И двата бенчмарка на петролния пазар поскъпнаха през последните три седмици и са напът да отбележат най-големия си тримесечен ръст от началото на войната в Украйна през първото тримесечие на 2022 г.

Съкращенията на добива в Саудитска Арабия и Русия могат предизвикат недостиг от 2 млн. барела дневно през четвъртото тримесечие, а допълнително намаляване на запасите може да направи пазара склонен към допълнителни ръстове през 2024 г., коментират анализаторите на ANZ в бележка.

Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на доставките си до края на годината, което е част от плановете на ОПЕК+, и след като китайските рафинерии увеличиха добива си, мотивирани от високите печалби от износа на петрол.

„Изглежда, че цените лесно ще се задържат над границата от 90 долара за барел, което означава, че фокусът може да се измести върху прогнозите за търсенето в двете най-големи икономики в света“, смята Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Според ANZ търсенето на петрол в световен мащаб е напът да се увеличи с 2,1 млн. барела дневно, което е в съответствие и с прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

*Цените са актуални към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 18.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още