IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за продажбите на дребно и инфлацията в САЩ подкрепиха щатските индекси

Dow Jones стартира редовната търговия с ръст, след като записа понижение в предходните две сесии

18:26 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street стартират сесията в четвъртък с повишения, след като инвеститорите разгледаха новите данни за продажбите на дребно, които се оказаха по-добри от очакваното, като оцениха и втория доклад за инфлацията тази седмица, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,44% до 34 728,87 пункта в началото на редовната търговия в четвъртък и прекъсва серията от две поредни сесии на спад. Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,33% до 4482,2 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 0,11% към стойността си до 13 828,42 пункта.

Докладът за индекса на цените на производител (PPI) през август отчете по-голямо от очакваното увеличение на показателя. Индексът е нараснал с 0,7%, надхвърляйки прогнозите за ръст от 0,4% на икономисти, участвали в проучване на Dow Jones. Основният PPI, изключващ волатилните елементи като храните и енергоизточниците, обаче ​​се е повишил с 0,2%, в съответствие с прогнозите.

От друга страна, продажбите на дребно през август са нараснали с 0,6% - по-добър резултат, в сравнение с прогнозата на икономисти за ръст от 0,1%.

Европейската централна банка увеличи основните си лихви с очакваните 25 базисни пункта в четвъртък, но призна, че инфлацията вече се забавя и краят на нейния цикъл от лихвени повишения може би е близо.

Въпреки това прогнозите в момента са, че Федералният резерв няма да промени курса на политиката си. Залозите на трейдърите на фючърси върху федералните фондове, събрани чрез инструмента CME FedWatch, сочат, че има 97% вероятност лихвите да останат непроменени след срещата на централната банка следващата седмица.

Дори Фед да направи пауза този път, пазарите вероятно ще останат волатилни през следващите няколко месеца. Според трейдърите на фючърси върху федералните фондове има 40% вероятност регулаторът да увеличи лихвите през ноември.

„Както през последната седмица, така и сега, данните продължават да добавят нови щрихи в картината на стабилната американска икономика", коментира Майк Льовенгарт от Global Investment Office на Morgan Stanley. „Уловката, както винаги, е, че това може да доведе до упорита инфлация, каквато подсказва увеличението на индекса на цените на производител", добавя той.

Според Льовенгарт има вероятност Фед все пак да направи пауза следващата седмица, но ако икономиката продължи да изненадва със силни резултати, остава неясно това какво ще направят централните банкери на следващите си две срещи до края на годината.

"Със сигурност ще има възможност за още едно увеличение, а вероятността за намаление на лихвите в близкото бъдеще ще се понижи“, изтъква още Льовенгарт.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 1,49 долара, или 1,62%  до 93,37 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 1,4 долара, или 1,58%, до 89,92 долара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се увеличава до съответно 4,284% и 4,381%.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,066 долара.

Златото поевтинява с 0,45% до 1923,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още