IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските държави все повече се насочват директно към инвеститорите при продажба на дълг

Италия ще пласира втора емисия облигации за инвеститори на дребно през октомври, след като през юни набра 18 млрд. долара

21:30 | 22.09.23 г.
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия се присъединява към европейските държави, които се обръщат към дребните инвеститори в облигации, за да се финансират със заеми и така да се опитат да принудят банките да вдигнат лихвите по депозитите.

През октомври Италия ще пласира втора емисия облигации BTP Valore, които са насочени към инвеститори на дребно, съобщава FT. Рим тества пазара през юни т.г. и набра рекордна сума за дълг, насочен към инвеститори на дребно – 18 млрд. долара.

Белгия и Португалия са други европейски държави, които емитираха облигации, насочени към дребни инвеститори. Заедно с Италия страните привлякоха около 60 млрд. евро директно от инвеститорите заради привлекателната висока доходност.

Само Белгия набра близо 22 млрд. евро наскоро, повече от четири пъти над целта (5 млрд. евро) на емисията, което ще ѝ позволи да коригира програмата ѝ за набиране на дълг. Купонът на облигациите беше определен на 3,3%, под доходността от 3,6% на белгийските едногодишни съкровищни бонове. Така, според длъжностни лица, правителството на Белгия е намалило разходите си по заеми с до 152 млн. евро през следващото десетилетие.

Според анализатори друго предимство на директните продажби на облигации на дребни инвеститори е, че това е безопасен начин за съхраняване на спестяванията, тъй като няма лимит, както при застраховането на депозитите. Премахнати са и посредниците по пътя към инвестицията.

Франк Гил, суверенен специалист за Европа, Близкия изток и Африка в S&P Global Ratings, коментира, че очаква европейските страни да засилят издаването на облигации, насочени към инвеститорите на дребно. Това е отчасти за запълване на празнината, оставена от Европейската централна банка (ЕЦБ), която сви покупките на облигации като част от програмата си за затягане на паричната политика и ликвидността на пазарите.

Отделно директните продажби на облигации могат да подтикнат кредиторите да увеличат лихвите по депозитите, защото банките обичайно инвестират пари от депозитите в държавни облигации.

„Търговските банки очевидно не бързат да прехвърлят по-високите лихви към вложителите и разчитат на лоялността на клиентите да не прехвърлят парите си другаде“, посочва Гил. Той очаква банките скоро да започнат да пускат нови продукти, свързани с доходността на дългосрочните облигации, за да привличат клиенти и да отговорят на практиката на държавите да се обърнат директно към домакинствата за финансиране.

Жан Дебут, директор в белгийската служба за дълг, казва, че правителството иска „да мотивира банките да дават повече на вложителите“ и той е „много доволен“ от резултата. По думите му облигациите са привлекли сериозен интерес от чужбина, което ще насърчи и други страни да последват примера на Белгия.

Камил де Курсел, ръководител на европейската лихвена стратегия в BNP Paribas, коментира, че с подобни емисии правителствата диверсифицират собствените си инвеститорски бази и в много случаи емитират дълг при по-ниски лихви. Отделно те избягват и таксите, които плащат на посредниците при емитиране на дълг на пазарите.

Португалия увеличи сумата на дълга, продаден директно на инвеститори на дребно, с 11 млрд.  евро през годината до юли. Гърция отвори търг за облигации директно за гражданите миналата седмица за първи път от 2021 г., като набра 187 млн. евро. Атина въведе ограничение за продажба на облигации на стойност до 15 хил. евро на човек.

Освен по-висока доходност от повечето банки, правителствата предлагат и данъчни стимули за гражданите, които купуват техния дълг. Държавните облигации на Италия и Белгия се облагат с около половината от ставката на другите спестовни и инвестиционни продукти. Облигациите на Гърция за директна продажба на инвеститори се емитират без данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още