IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се приближава до 10-месечен връх*

Инвеститорите очакват публикуването на новите данни за инфлацията в САЩ

10:07 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва в сряда, установявайки се близо до 10-месечния си връх, достигнат по време на търговията във вторник, след като пазарът постигна баланс между опасенията за предлагането, предизвикани от добива в Либия и съкращенията от страна ОПЕК+, и икономическите затруднения в световен мащаб, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват със 10 цента, или 0,11%, до 92,16 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава със 17 цента, или 0,19%, до 89,01 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с почти 2% във вторник, приключвайки на най-високите си нива от ноември 2022 г. насам.

„Оптимизмът за търсенето на ОПЕК и прогнозата на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) за спад в световните петролни запаси засили пазарните очаквания за затягане на предлагането в бъдеще“, смята Сатору Йошида, анализатор на суровините в Rakuten Securities.

Новината, че Либия, която е членка на ОПЕК, затваря четири от своите терминали за износ на петрол поради опустошителна буря, също подкрепи цените на петрола, добави той.

„По-нататъшното поскъпване обаче може да е ограничено, тъй като има и натиск от оставащите опасения за по-слабото китайско търсене“, твърди Йошида.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) затвърди прогнозите си за стабилен растеж на глобалното търсене на петрол през 2023 и 2024 г., аргументирайки се с признаците, че големите икономики се справят по-добре от очакваното въпреки затрудненията като високите лихви и ускорената инфлация.

Поддържайки доставките затегнати, Саудитска Арабия и Русия миналата седмица удължиха доброволните си съкращения с общо 1,3 млн. барела на ден до края на годината.

Производството на петрол в Русия се очаква да намалее с 1,5% до 527 млн. метрични тона (10,54 млн. барела дневно) през тази година, съобщи в сряда вестник "Известия", цитирайки интервю с министъра на енергетиката Николай Шулгинов.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви, че се очаква световните петролни запаси да намалеят с почти половин милион барела дневно през втората половина на 2023 г., като през четвъртото тримесечие се очаква средната цента на сорта Брент да достигне 93 долара за барел.

Спредът на Брента между двата му договора достига 4,68 долара, като подобен резултат е наблюдаван за последно през ноември миналата година, което показва по-затегнато предлагане на пазара в краткосрочен план.

Въпреки това запасите от суров петрол, дестилати и бензин в САЩ са се увеличили миналата седмица, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API) в сряда.

Запасите от суров петрол са нараснали с 1,2 млн. барела през седмицата, приключила на 8 септември, с което не отговориха на очакванията на анализаторите за спад от около 1,9 млн. барела. Запасите от бензин и дестилати са се увеличили със съответно 4,2 млн. и 2,6 млн. барела.

Пазарът очаква и публикуването на данните за инфлацията в САЩ в сряда, като годишният темп на базисната инфлация се очаква да се е забавила до 4,3% през август от 4,7% през юли. Инвеститорите ще се фокусират върху това дали забавянето на базисната инфлация ще бъде достатъчно за Федералния резерв, за да не повиши лихвите на срещата си следващата седмица.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още