IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отстъпват в очакване на новите икономически данни

Секторите в Stoxx 600 сочат в различни посоки

19:59 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията във вторник със спад, намалявайки предишните си ръстове, тъй като инвеститорите очакват публикуването на редица ключови икономически данни тази седмица, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2% , като секторите сочеха в различни посоки. Акциите на компаниите в химическата промишленост поевтиняха с 1,5%, повеждайки загубите, докато книжата на компаниите в автомобилната индустрия и тези на телекомите поскъпнаха с 0,7%.

Индексът се повиши в понеделник, тъй като оптимизъм обзе инвеститорите заради признаците за отслабване на дефлационния натиск в Китай, стимулирайки повишението на цените на металите и акциите на миннодобивните компании.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Британският индекс FTSE 100 отбележи ръст от 0,41% до 7527,53 пункта.

Акциите на Westrock поскъпнаха по време на ранната търговия във вторник след новината, че компанията, произвеждаща опаковки напредва в сливането си с европейската Smurfit Kappa.

Американската компания отчете ръст на акциите си с 8,6% в предпазарната търговия след съобщението, че двете фирми ще създадат глобален гигант на стойност около 20 млрд. долара.

Инвеститорите обаче показаха, че не са сигурни в това, че сделката е добра за Smurfit Kappa, което доведе до поевтиняване на акциите ѝ в състава на FTSE 100 с около 8%.

Германският DAX изтри 0,54% от стойността си до 15 715,53 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,35% и завърши сесията на ниво от 7252,88 пункта.

Инвеститорите в региона очакват Европейската централна банка да вземе решение за лихвите си в четвъртък. Според пазара има 40% вероятност регулаторът да повиши основната лихва с 25 базисни пункта до 4,00%, но икономистите прогнозират, че това ще бъде трудно решение, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още