IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите прогнози за търсенето оставят петрола на червена територия*

Съкращенията на доставките на ОПЕК+ обаче задържат цената на барел Брент над 90 долара

10:07 | 11.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като по-силният долар и опасенията за китайската икономика натежават върху прогнозите за търсенето на горива, въпреки че цената за барел Брент се задържа над 90 долара, подкрепена от затегнатите доставки, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращения, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 15 цента, или 0,17%, до 90,50 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 44 цента, или 0,50%, до 87,07 долара за барел.

„Опасенията за китайския икономически растеж натежаха върху настроенията на пазарите на суровини“, казват анализатори от ANZ в бележка.

„Движението на отрицателна територия беше допълнително засилено от поскъпването на щатския долар, който поддържаше апетита на инвеститорите слаб“, добавят те, визирайки амекиранската валута, която поскъпва вече осем поредни седмици.

Цените на петрола се повишиха през последните две поредни седмици, като цената на Брента се задържа в петък на най-високото си ниво от ноември насам, след като Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволните съкращения на доставките с общо 1,3 млн. барела дневно до края на годината.

„Влиянието на съкращенията на ОПЕК+, ръководени от Саудитска Арабия, ще се прояви по-ясно до края на годината, особено през ноември и декември, когато рафинериите ще приключат с поддръжката си и ще увеличат производството“, смята Мукеш Сахдев, ръководител на отдела за търговия с петрол в Rystad Energy. Той посочва, че спирането на рафинериите за поддържка ще доведе до намалено производство, което ще се свие най-много през октомври – с 10 млн. барела дневно.

Поддръжката на рафинериите ще намали търсенето на суров петрол с 2-2,5 млн. барела на ден през септември и октомври, но ще се възстанови през ноември и декември, компенсирайки частично ефекта от съкращенията върху цените.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да публикуват своите месечни доклади тази седмица, като всеки признак за силно търсене вероятно ще стимулира цените на петрола, коментираха анализатори от ANZ.

В САЩ производителите са увеличили броя на работещите петролни платформи с една миналата седмица за първи път от юни насам, отбелязва Baker Hughes в седмичния си доклад, но общият им брой все още е намалял със 127, което е със 17% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Цената на WTI вероятно ще се движи в по-висок диапазон, с долна граница от 83 долара за барел до таван от 93,50 долара за барел, през следващите седмици, тъй като тревогите за търсенето в Китай и Европа ще ограничат допълнителното поскъпване на петрола, пише анализаторът на IG Тони Сикамор в бележка.

* Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още