IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се готвят за най-дългата си губеща серия от ноември 2016 г.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 движи с минимална разлика и се колебае в диапазона плюс-минус 0,1%

16:43 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските ценни книжа са на ръба да задържат по-ранните си ръстове и рискуват да приключат сесията на червено в петък. Това ги поставя на път да отбележат осми пореден ден на загуби – най-дългата губеща сесия от ноември 2016 г. насам.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 движи с минимална разлика и се колебае в диапазона плюс-минус 0,1%. Минути след 16:30 ч. индексът прибавя 0,04%. По-високите лихвени проценти заплашват Европа със стагфлация като тази от 70-те на фона на упоритата инфлация.

„Започва да изглежда като истинско обръщане“, коментира Александре Хезез, главен инвестиционен директор на базирания в Париж мениджър на активи Group Richelieu. „Рискът от стагфлация се връща с голяма сила в Европа“, посочи той.

Техническите индикатори също изпращат предупредителни сигнали. Бенчмарковият индекс на еврозоната Euro Stoxx 50 приключи сесията в четвъртък под 200-дневната си пълзяща средна за първи път от началото на 2022 г. и тества ключово ниво на подкрепа около 4200 пункта, което поддържа от май. В петък той прибавя 0,08%.

Основният регионален индекс е напът да се понижи за първи път от три седмици на фона на отслабващото рали при европейските акции от тази година. инвеститорите продължават да следят с внимание забавящия се икономически растеж и упоритата инфлация, като централните банки се очаква да задържат по-високите лихвени проценти за по-дълго. Следващата седмица фокусът ще е върху заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) и данните за американската инфлация.

„ЕЦБ вече се намира в периода на затъмнение преди срещата и Фед ще я последва този уикенд. Календарът за публикуване на данни е спокоен днес, което може да остави пазарите с повече пространство за размишление върху натоварената седмица, която се задава, с темата за американската инфлация и шансовете за ново, вероятно последно, увеличение от ЕЦБ“, коментира Бенджамин Шрьодер, старши пазарен стратег на ING Bank NV.

Европейските акции отчитат 26-та седмица на отлив на средства, като 66 млн. долара са напуснали фондове, фокусирани върху региона, показват данни на EPFR Global, цитирани в бележка на Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още