IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар и слабата китайска икономика натежават върху цената на петрола*

За седмицата обаче и двата бенчмарка на петролния пазар са напът да поскъпнат с над 1%

10:03 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола отново се понижава в петък, отстъпвайки допълнително от 10-месечните си върхове от тази седмица, тъй като опасенията за състоянието на забавящата се икономика на Китай и по-силния щатски долар изтриха печалбите на суровината, предизвикани от съкращенията на доставките от големите производителки на петрол Саудитска Арабия и Русия, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 37 цента, или 0,41%, до 89,55 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 49 цента, или 0,56%, до 86,38 долара за барел.

И двата бенчмарка достигнаха 10-месечни върхове по-рано тази седмица заради опасения за потенциален недостиг на петрол по време на зимния сезон на пиково търсене, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращения на доставките до края на годината.

Въпреки тези оптимистични сигнали несигурното икономическо възстановяване на Китай и силният щатски долар натежават върху цените, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор от Phillip Nova.

Инвеститорите очакват лихвите в САЩ да останат на 20-годишните си върхове, което засили цената на долара, правейки петрола по-скъп за купувачите с други валути.

„Инвеститорите прибраха печалбите си, реализирани след скорошното рали, което беше предизвикано от опасенията за по-затегнато предлагане, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на добива си“, смята Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

„Пазарът отрази прогнозите за по-ниско предлагане и ще има нужда от ясни признаци за по-силно търсене в световен мащаб, особено в Китай, за да се насочи към ръст“, заяви той, отбелязвайки, че инвеститорите са единодушни, че стимулите на Пекин до момента не са успели да дадат тласък на китайската икономика.

Общият износ и внос на Китай са намалели през август, показват данните от четвъртък, тъй като двойният натиск на намаляващото търсене от чужбина и ниските потребителски разходи са затруднили бизнеса във втората по големина икономика в света.

Вносът на суров петрол в Китай обаче е нараснал с 30,9% през миналия месец, тъй като рафинериите са натрупали запаси и са увеличили преработката, за да се възползват от по-високите печалби от износа на гориво.

По-голямото от очакваното свиване на запасите от суров петрол в САЩ оказа слаба подкрепа на цените на петрола.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели за четвърта поредна седмица, като през последния месец са спаднали с над 6%, тъй като петролните рафинерии работят усилено, за да отговорят на световното търсене на енергия, сочат данни на Администрацията за енергийна информация от четвъртък.

Запасите от суров петрол са се свили с 6,3 млн. барела, което е три пъти повече от очаквания от анализаторите спад от 2,1 млн. барела.

Въпреки обещанието си да запази съкращенията на доставките очаква се Русия да увеличи износа на петрол през септември, тъй като руските рафинерии започват сезонна поддръжка, показват сметки на Ройтерс, базирани на данни от източници, което също ще ограничи ръста на цените.

Въпреки това тази седмица както Брента, така и WTI са напът да отбележат ръст от над 1%.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още