IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на опасения за търсенето в Китай*

Пазарите очакват данните за запасите в САЩ, които биха могли да подкепят цените

09:56 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в четвъртък, тъй като опасенията за търсенето, дължащи се на сезонното забавяне през зимата и несигурните икономически перспективи в Китай, взеха превес над очакванията за по-затегнати доставки заради удължените съкращения на добива в Саудитска Арабия и Русия, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 35 цента, или 0,39%, до 90,25 долара за барел след като поскъпнаха в девет поредни сесии. Цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 36 цента, или 0,41%, до 87,18 долара за барел след като WTI отбеляза 7-дневна печеливша серия.

И двата бенчмарка поскъпнаха по-рано през седмицата, след като Саудитска Арабия и Русия , двете най-големи износителки на петрол в света, удължиха доброволното съкращаване на доставките до края на годината. С това те се присъединиха към съкращенията през април, договорени от няколко производителки от ОПЕК+, до края на 2024 г.

„В момента ни е наистина трудно да видим каквито и да било негативни фактори свързани с ограниченията в предлагането. Трябва обаче да обърнем внимание на евентуалните рискове за търсенето, като например възможността през четвъртото тримесечие пазарът да се забави тъй като извънпиковия сезон за потреблението на петрол започва след края на силното лятно търсене“, коментира анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Новата поредица китайски данни също даде смесени сигнали. Стана ясно, че общият износ е намалял с 8,8% на годишна база през август, а вносът се е свил със 7,3%. Вносът на суров петрол обаче е нараснал с 30,9% на годишна база, което също оказа влияние върху цените.

Слабостта на китайските данни се забавя, като при търговията е отчетен по-бавен спад в сравнение с пазарните проучвания, а китайското правителство въведе и серия политически стимули за финансовите пазари и пазара на недвижими имоти, твърди Ли.

Въпреки това все още е рано да се каже какъв е темпът на възстановяване на търсенето в Китай, въпреки че се очаква той да бъде по-добър от този през юли, добави анализаторът.

Опасенията за увеличен добив на петрол от Иран и Венецуела, които биха могли да балансират част от съкращенията от Саудитска Арабия и Русия, също ограничиха ръста на цените.

„Действията на ОПЕК+ са частично засегнати от връщането на санкционирани барели от Иран. Производството на ирански суров петрол варира в по-висок диапазон от началото на годината до момента, достигайки 2,83 млн. барела дневно през юли, спрямо 2,55 млн. барела на ден през януари, “, коментираха анализатори на BMI в доклад.

„Ние забелязваме и повишен риск за прогнозата ни за венецуелското производство, тъй като се говори, че американските власти изготвят предложения за облекчаване на санкциите, ако Каракас постигне напредък в плановете си за провеждане на нови президентски избори“, добавиха те.

В подкрепа на цените, запасите от суров петрол в САЩ се очаква да са намлели с 5,5 млн. барела през седмицата, приключила на 1 септември, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Официалните данни за запасите на Администрацията за енергийна информация на САЩ се очаква да бъдат публикувани по-късно в четвъртък.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още