IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отбелязаха шести пореден ден на спад

Притесненията заради забавянето на икономиката и лихвите натежават върху нагласите на инвеститорите в Европа

20:16 | 06.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад за шести пореден ден в сряда, тъй като притесненията заради забавянето на растежа на световната икономика подкопаха апетита към риск, а растящата доходност по облигациите също подложи акциите на натиск, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,6%, след като достигна най-ниското си ниво от над една седмица по-рано през деня.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,16% до ниво от 7426,14 пункта. Германският DAX е надолу с 0,19% и завърши деня на равнище от 15 741,37 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,84% и е на ниво от 7194,09 пункта.

В ново потвърждение за забавянето на икономическия растеж публикувани в сряда данни показаха, че германските индустриални поръчки са намалели повече от очакваното през юли след резкия ръст в аерокосмическия сектор предходния месец.

„Пазарът е съсредоточен върху перспективите за продължаващо отслабване на макроинерцията в Европа и дори върху перспективата за лека рецесия през идните тримесечия“, коментира Томас МакГарити, ръководител на отдела за фондовите пазари в RBC Wealth Management.

Европейските банки бяха сред най-слабо представилите се компании със спад от 1,5%, като достигнаха осемседмично дъно.

Секторът на личните и домакинските стоки отбеляза спад от 2,2%, а финансовите услуги са надолу с 1%.

Италианският бенчмарк FTMIB, в който банките са силно представени, поведе загубите в Европа с понижение от 1,5%.

Слабите нагласи от август се прехвърлиха и в септември заради притесненията колко дълго големите централни банки ще задържат лихвите високи на фона на нови признаци за отслабване на китайската и на европейски икономики.

Книжата на гиганта в луксозните стоки LVMH, който има експозиция към Китай, потънаха с 3,6% и достигнаха осеммесечно дъно. Секторът на луксозните стоки в Европа отписа 3%.

В същото време ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ) предупредиха инвеститорите, които залагат прекалено, че централната банка няма да повиши лихвите следващата седмица, да не са толкова оптимистично настроени, тъй като решението все още не е взето окончателно.

В последния ден на самоналожения от ЕЦБ период на мълчание ръководителите на нидерландската, френската, германската и словашката централни банки заявиха, че решението на Управителния съвет все още не е утвърдено.

Трейдърите оценяват само на 32% шанса ЕЦБ да повиши лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си на 14 септември. Очаква се Федералният резерв в САЩ да остави лихвите в диапазона 5,25%-5,50% по-късно този месец.

Въпреки че цената на петрола се понижи след ръста във вторник, доходността по държавните облигации продължи да расте, като тази по 10-годишните германски облигации достигна двуседмичен връх от 2,65%.

На корпоративния фронт цената на акциите на WH Smith се понижи с 6,3%, след като британската компания за търговия на дребно съобщи, че годишните ѝ приходи са нараснали с 28%, но не отговори на неотдавна повишената прогноза за печалбата си.

Книжата на InPost поскъпнаха с 9,2%, след като полската компания обяви по-висок марж на основната печалба за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още