IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете около икономиката на Китай помрачиха настроенията на борсите в Европа

Инвеститорите реагираха и на спада в бизнес активността в еврозоната

19:55 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове на фона на притесненият относно икономиката на Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,23% до 456,9 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,34 на сто до 15 771,71 пункта.

Британският показател FTSE отчете понижение от 0,2 на сто до 7437,93 пункта.

Френският измерител CAC изтри 0,34% от стойността си, смъквайки се до ниво от 7254,72 пункта.

Спадът в бизнес активността в еврозоната се задълбочил повече, отколкото показваха първоначалните оценки миналата седмица, тъй като доминиращият сектор на услугите в блока се е свил, сочат данните от проучване. То разкрива още, че зоната с единна валута може да изпадне в рецесия, съобщава Ройтерс.

Окончателният общ индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за еврозоната, събиран от S&P Global и считан за добър показател за цялостното здраве на икономиката, е спаднал до 46,7 пункта през август от 48,6 пункта през юли, което е най-ниското му ниво от ноември 2020 г. насам.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 5 септември.

Това е под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването за трети пореден месец и е под предварителния резултат от 47,0 пункта.

По-рано във вторник американският кредитор Morgan Stanley заяви, че китайската икономика страда от свръхпредлагане, свръхзадлъжнялост и свърхинвестиране. От друга страна, инвеститорите подценяват Индия, в която се откриват нови възможности. Инвестициите спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в страната намаляват.

Отделно от това, частно проучване на китайския сектор на услугите показа, че активността е нараснала с най-бавния си темп през август от началото на годината, тъй като мрачните прогнози за икономиката и непрекъснатите сътресения в сектора на недвижимите имоти карат хората да се въздържат от разходи.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на Caixin е спаднал до 51,8 пункта през август от 54,1 пункта през юли, коментират от Caixin и S&P Global в изявление от вторник. Въпреки че резултатът остава над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, това беше най-слабият такъв от декември насам.

При индивидуалните акции книжата на датския производител на лекарства Novo Nordisk поскъпнаха с около процент. Цената на акциите на Commerzbank се понижи с 3,7%, след като Barclays намали рейтинга си на книжата на германския кредитор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още