IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва първата сесия след празника в САЩ на червено*

На петролните пазари Брентът поскъпна до над 90 долара за барел

18:10 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват първата сесия след Деня на труда в САЩ с понижения на фона на значително поскъпване на суровия петрол, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,3% до 34 731,63 пункта. Широкият измерител S&P 500 изтрива 0,4% от стойността си до 4497,66 пункта в началото на сесията, а технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва спад от 0,47% до 13 965,99 пункта.

Цените на петрола се повишиха, след като Саудитска Арабия удължи своето доброволно свиване на добива на петрол с 1 млн. барела дневно. Фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate поскъпват с 1,63 долара, или 1,91%, до 87,18 долара за барел, достигайки най-високите си нива от ноември насам. Цената на фючърсите върху европейския сорт Брент се повишава с 1,26 долара, или 1,42%, до 90,26 долара за барел.

Решението на Саудитска Арабия подкрепи цените на акциите на енергийните компании, като в рамките на индекса S&P 500 секторът напредна с над 1,3%. Акциите на Halliburton, Occidental Petroleum и EOG Resources поскъпват с по над 2%.

Повишаването на цените на петрола оказа натиск върху акциите на авиокомпаниите и круизните фирми, като цените на книжата на American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines и Royal Caribbean се понижават с близо 2%.

През удължения празничен уикенд Goldman Sachs намали шансовете за рецесия на САЩ до 15% и заяви, че очаква Федералният резерв да не повиши допълнително лихвите на срещата за решаването на политиката по-късно този месец.

Въпреки че това може да се възприеме като добра новина за пазара, инвеститорите трябва да се борят със сезонните ефекти през септември, който винаги е бил най-слабият месец за акциите. Някои технически индикатори обнадеждиха инвеститорите през последните дни. Като част от положителната краткосрочна инерция основните индекси надхвърлиха съответните си 50-дневни пълзящи средни.

Същевременно Dow и Nasdaq отбелязаха най-добрите си седмични резултати от юли насам, а S&P 500 записа най-добрата си седмица от юни.

„Въпреки че историята може и да не се повтори, бичият импулс тази година предполага, че септември може да не е толкова лош, колкото сочат всички заглавия“, коментира Адам Търнквист, главен технически стратег в LPL Financial.

Отделно от това на облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се увеличава до съответно 4,246% и 4,365%.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,072 долара. Стойността на британския паунд се понижава до 1,255 долара за брой.

Златото поскъпва с 0,75% до 1952,4 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още