IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола не успяват да намерят единна посока*

Китайските икономически затруднения компенсират очакваните съкращения на доставките на суровината

09:44 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола не намират единна посока във вторник, след като данните, показващи, че на китайската икономика все още ѝ е трудно да се възстанови след пандемията, засенчват очакванията за удължаване на съкращенията на доставките от лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент за ноември поевтиняват с 27 цента, или 0,30%, до 88,73 долара за барел. Цената на октомврийските фючърси върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 21 цента, или 0,25%, до 85,76 долара за барел.

Очаква се Саудитска Арабия да удължи доброволните си съкращения на петрола, за да обхванат и октомври, а Русия ще обяви ново споразумение за съкращаване на доставките на ОПЕК+ тази седмица, твърди нейният вицепремиер.

Москва вече обяви, че ще намали износа на петрол с 300 хил. барела дневно през септември, след като през август го сви с 500 хил. барела на ден. От друга страна се очаква Рияд да удължи доброволното си съкращение от 1 млн. барела дневно до края на октомври.

„Предвид пазарните очаквания малко вероятно е двете държави производители да се откажат от удължаването и по този начин да рискуват да предизвикат разпродажба на пазара“, коментират анализатори от ING в клиентска бележка.

От друга страна, проучване на частния сектор във вторник показа, че активността в сектора на услугите в Китай се е увеличила с най-бавния си темп от осем месеца, тъй като слабото търсене продължава да е проблем за втората по големина икономика в света, а стимулите не успяватда възстановят значително потреблението.

Анализатори заявиха, че пазарите са оценили усилията, които Китай положи наскоро, за да стимулира икономиката, компенсирайки подкрепата от очакваното свиване на доставките на петрол.

В Япония, третата по големина икономика в света, разходите на домакинствата през юли са намалели с 5,0% спрямо година по-рано, понижавайки се за пети пореден месец, и с повече от прогнозирания спад от 2,5%.

*Цените са актуални към 10:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още