IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ спира временно търговията с някои облигации заради присъединяването към европлатформата T2S

Европейската система за сетълмент на ценни книжа осъществява по-бърз и безрисков сетълмент по хармонизирани правила

17:50 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ) спира временно търговията с някои облигации заради присъединяването на Централния депозитар към платформата за сетълмент на ценни книжа TARGET2-Securities (T2S) – европейската система за сетълмент на ценни книжа, съобщават от оператора.

Платформата T2S е общоевропейска и положи основата на единен пазар за сетълмент на ценни книжа като част от по-голямата интеграция на европейския финансов пазар. Чрез нея ценни книжа и парични средства могат да се прехвърлят между инвеститори в цяла Европа, като се използват хармонизирани правила и практики.

Банките плащат за ценни книжа на платформата, като използват сметката, която имат в централната си банка, така че парите, използвани за сетълмент на трансакции, са пари на централната банка. В резултат на това трансакционният риск е значително намален, поясняват от Европейската комисия.

Участниците на пазара, които искат да извършват сетълмент на трансакции с ценни книжа с платформата T2S, трябва да имат сметка за ценни книжа в един от централните депозитари на ценни книжа, свързани с платформата, и специална парична сметка в една от централните банки, свързани с платформата. Тези сметки съществуват на обща платформа, т.е. сетълментът ще е бърз и нискорисков, като парите и ценните книжа сменят собствениците си едновременно.

Търговията с общо 33 емисии ще бъде спряна на 5, 7 и 8 септември заради миграцията им към европейската платформа. Търговията с тях ще бъде възстановена на 11 септември. Сред тези емисии са облигациите на „Монбат“, „Балканкар Заря“, „Еврохолд България“, „Елана Агрокредит“, двете емисии на „Ти Би Ай Банк“, „Финансова къща Логос-ТМ“ и др.

Пълен списък може да бъде видян на сайта на БФБ-София.

Заради присъединяването на Депозитаря на държавни ценни книжа в БНБ (ДДЦК) към платформата на 5 и 7 септември няма да се търгува емисия ДЦК с ISIN код BG2040210218.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още