IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия започват септември на зелено

Инвеститорите отразиха ръста на фабричната активност в Китай и новите мерки за банките

11:55 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатско-Тихоокеанските пазари приключиха сесията в петък предимно с повишения, тъй като данните за фабричната активност в Китай показаха, че тя се е увеличила, а централната банка на страната намали обема на задължителните резерви на банките, за да стимулира икономиката, съобщава CNBC.

Пазарите в Китай бяха на зелено, след като данните за фабричната активност, събрани чрез проучване в частния сектор, отчетоха ръст. Референтният индекс CSI 300 напредна с 0,7%, Shanghai Composite отбеляза ръст от 0,43%, а показателят Shenzhen Component се повиши с 0,44%.

Глобалният индекс на мениджърите по поръчките на Caixin/S&P се повиши до 51,0 пункта през август, като надхвърли очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за 49,3 пункта.

Народната банка на Китай заяви в петък, че ще намали нормата за задължителните резерви от чуждестранна валута на финансовите институции с 200 базисни пункта, считано от 15 септември.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 изостана с 0,37%, прекъсвайки четиридневната си печеливша серия и приключи сесията в петък на ниво от 7278,3. Южнокорейският Kospi се повиши с 0,29% до 2563,71, а показателят Kosdaq изтри 0,93% от стойността си до 919,74 пункта.

Японският Nikkei 225 напредна с 0,28% и завърши сесията на ниво от 32 710,62 пункта, докато Topix се повиши с 0,76% до 2349,75 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Финансовите пазари, училищата и повечето предприятия в Хонконг са затворени в петък, тъй като азиатският финансов център се подготвя за супертайфуна Саола. „Всички търговски сесии днес (1 септември) на пазарите на ценни книжа и деривати, включително след основната търговска сесия, са отменени“, заявиха от Hong Kong Exchanges & Clearing .

Към 13:45 ч. сингапурско/хонконгско време обсерваторията на Хонконг съобщи , че сигналът за буря от 8-а степен все още е в сила и добави, че в зависимост от промените във ветровете в региона между 18 и 22ч. хонконгско време може да бъде подаден предупредителен сигнал за тропически циклон.

Финансовите пазари в Сингапур също са затворени днес, тъй като страната избира своя девети президент днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още