IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът е напът да прекрати двуседмичната си серия от загуби*

За тази седмица цената на американския лек суров петрол WTI се е повишила с над 5%, а Брентът е поскъпнал с около 3%

09:59 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола са напът да прекъснат двуседмичната си серия от понижения, като се повишават за четвърта поредна сесия в петък заради по-затегнатите доставки и очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) ще удължат съкращенията на добива до края на годината, пише Ройтерс.

Двата основни бенчмарка поскъпват леко, като американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва със 17 цента, или 0,2%, до 83,80 долара за барел, а цената на суровия петрол от сорта Брент се повишава с 24 цента, или 0,28%, до 87,07 долара за барел. Седмичният ръст на цената на WTI е над 5%, докато Брент е поскъпнал с около 3%.

Анализаторите очакват Саудитска Арабия да удължи доброволното свиване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден, за да обхване и октомври, с което допълни останалите съкращения от страна на ОПЕК+.

„Продължаваме да очакваме мерките за свиване на добива да бъдат удължени, като цените трябва да се задържат трайно над 90 долара за барел, за да се възстановят доставките от ОПЕК на пазара и да се стимулират американските шистови производители да увеличат сондажната активност“, коментират от National Australia Bank в бележка за клиенти в петък.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с повече от очакваните 10,6 млн. барела миналата седмица, сочат правителствени данни от сряда. Търговските запаси от суровината са се свили с 34 млн. барела от средата на юли насам.

Промяната в тях често се разглежда като косвен измерител на баланса между търсенето и предлагането в световен мащаб. Постоянното изчерпване се тълкува като израз на потенциален дефицит в предлагането.

„Признаците на по-силно търсене се проявиха и на продуктовия пазар, като предполагаемото търсене на бензин се увеличи за първи път от три седмици насам“, твърдят от ANZ в изследователска бележка в петък.

По-слабият щатски долар, който изглежда напът да сложи край на шестседмичното си поскъпване, също подкрепи цените. По-силният долар оказва натиск върху търсенето на петрол, като прави суровината по-скъпа за купувачите с други валути.

Китайската фабрична активност, която се завръща към ръст, и по-големите усилия на правителството в подкрепа на жилищния пазар в страната също допринесоха за повишаването на цените на петрола в петък, с надеждата, че подобни действия могат да помогнат да се стимулира търсенето във втория по големина потребител на петрол в света.

Централната банка на страната заяви в петък, че за първи път тази година ще намали обема на чуждестранната валута, който финансовите институции трябва да държат в резерв – мярка, която има за цел да забави темпа на обезценяване на юана в последно време.

Забавянето на месечните темпове на инфлация в САЩ затвърди очакванията, че Федералният резерв ще запази лихвите на същото ниво през следващия месец. Данните за новооткритите работни места в САЩ през август, които се очаква да бъдат публикувани по-късно през деня, могат да дадат повече насоки.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още