IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за китайския фабричен сектор разколебаха инвеститорите в Азия

Акциите на индийската Adani поевтиняха след обвинения в търговски манипулации

12:30 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Азиатско-Тихоокеанските пазари не успяха да намерят единна посока по време на сесията в четвъртък, тъй като, макар и по-слабо, активността във фабричния сектор в Китай се сви за пети пореден месец през август, пише CNBC.

В Индия акциите на Adani поевтиняха на фона на нови обвинения към компанията в търговски манипулации. Книжата на Adani Green Energy поведоха загубите, като цената им падна с около 3,6%, а тази на книжата на Adani Enterprises се понижи с 2,1%.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките във фабричния сектор в страната достигна ниво от 49,7 пункта, което представлява по-слаб спад в сравнение с 49,4 пункта, очаквани от анкетираните от Ройтерс икономисти, и нивото на индекса през юли от 49,3 пункта.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 0,55% в последния час на търговията си, намалявайки предишните си печалби. Пазарите в континентален Китай също бяха на отрицателна територия, като CSI 300 изостана с 0,61% и приключи сесията на ниво от 3765,27 пункта.

Японският Nikkei 225 напредна с 0,88% и записа четиридневна печеливша серия до 32 619,34 пункта, а Topix отбеляза ръст от 0,8% и приключи сесията на ниво от 2332 пункта.

Продажбите на дребно в страната са нараснали с повече от очакваното през юли, като са се увеличили с 6,8% на годишна база, в сравнение с очаквания ръст от 5,4%, прогнозиран от икономисти, участвали в проучване на Ройтерс.

Австралийският индекс S&P/ASX 200, увеличи печалбите си, повишавайки се с 0,1% и приключи четвърта поредна печеливша сесия тази седмица.

На пазара в Южна Корея обаче показателят Kospi изостана с 0,19% до 2556,27 пункта, тъй като промишленото производство се е свило с 8% през юли на годишна база, отбелязвайки десети пореден месец на спад. Индексът Kosdaq прибави 0,5% към стойността си и завърши сесията на ниво от 928,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още