IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите икономически данни за САЩ носят добри новини за Wall Street*

И трите бенчмарка на борсата в САЩ се готвят да удължат печелившата си серия до 3 дни

18:07 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street стартират сесията в сряда с ръстове и са напът да удължат тридневната си печеливша си серия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 63,18 пункта, или 0,18%, до 34 915,85 пункта в началото на сесията. Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 10,3 пункта, или 0,23%, до 4507,93 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite напредва с 36,64 пункта, или 0,26%, до 13 980,39 пункта.

Акциите на Insulet тласнаха S&P 500 нагоре, след като главният изпълнителен директор Джеймс Холингсхед увеличи личния си дял в компанията с 19,4%. Книжата на Hewlett-Packard поевтиняха с 8,10% до 28,83 долара за брой, след като компанията представи тримесечния си отчет и стана ясно, че не е изпълнила целта си за приходите.

Движенията в сряда се случват в момент, в който трейдърите разглеждат слабите данни за новооткритите работни места. Частните работодатели са създали 177 хил. нови работни места през август, сочат данните на ADP. Това е доста под ревизирания брой от 371 хил. през юли. Резултатът от доклада се размина и с прогнозата на Dow Jones за 200 хил.

Същевременно годишният ръст на брутния вътрешен продукт беше ревизиран в низходяща посока в сряда до 2,1% от предишната оценка за 2,4%.

Това е вторият ден, в който инвеститорите изглежда приемат по-слабите от очакваното икономически данни като добра новина за акциите.

„Както трейдърите, така и инвеститорите искат да наблюдават „продължение“ на днешните движения на пазара, което да послужи като потвърждение, че ръстът на пазара е възможен, докато пазарът се подготвя да започне новия месец септември“, смята Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

Във вторник основните индекси на Wall Street се повишиха след публикуването на разочароващи данни за потребителското доверие и по-голям от прогнозирания спад на свободните работни места в САЩ през юли. Това породи надежда сред трейдърите, че Федералният резерв може скоро да смекчи позицията си по отношение на политиката.

„Движенията във вторник сочат за ситуация от типа „лошите новини са добри новини“, каквато обикновено се наблюдава, когато инвеститорите се тревожат за лихвите и политиката на Фед“, твърди Сону Варгезе, глобален макростратег в Carson Group. „Всяко отслабване на икономическите данни води до по-малък натиск за повишаване върху доходността, а това помага на акциите.“

Въпреки ръстовете трите основни индекса са напът да приключат август с понижения, като до края на търговията остават само два дни. Технологичният показател Nasdaq Composite се очаква да приключи август с 2,8% спад, докато Dow и S&P 500 се насочват към месечни загуби от около 2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни ценни книжа се понижава до съответно 4,098% и 4,229 на сто.

На пазара на петрол фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 52 цента, или 0,61%, до 86,01 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 66 цента, или 0,81%, до 81,82 долара за барел.

На валутните пазари стойността на едно евро се повишава до 1,094 долара за брой.

Златото поскъпва с 0,44% до 1973,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още