IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се присъединиха към положителната тенденция на световните пазари

Пазарите приключват трудния за тях август, а инвеститорите се фокусират върху новите икономически данни

19:32 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха с повишение във вторник, следейки примера на останалите борси по света, а инвеститорите очакват новите икономически данни, които ще бъдат публикувани тази седмица, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 1%, като всички сектори и основни борси бяха на положителна територия. Акциите на миннодобивните компании поскъпнаха с 2,1%, повеждайки печалбите.

Британският индекс FTSE 100 напредна с 1,72%,.

Френският CAC 40  също приключи сесията с ръст от 0,67%, а германският DAX се повиши с 0,88%.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Основните европейски индекси се повишиха в понеделник, въпреки че британските пазари бяха затворени заради официален празник.

Азиатско-Тихоокеанските пазари затвориха също с положителни резултати, а американските фондови борси отвориха отново с повишение във вторник.

Инвеститорите продължават да се опитват да очертаят курса на паричната политика, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл повтори в петък, че централната банка на САЩ може да повиши допълнително лихвените проценти, ако инфлацията не се върне към целта.

Въпреки че Пауъл заяви, че Федералният резерв може да бъде по-адаптивен, той добави, че борбата с инфлацията все още не е приключила. „Въпреки че инфлацията се забави от своя връх, което е добре дошло развитие, тя остава твърде висока“, коментира той.

Докато световните фондови пазари навлизат в последните няколко дни на този труден месец, вниманието на инвеститорите ще се насочи към нова порция икономически данни. От особен интерес ще бъде публикуването от Министерството на труда на САЩ на данните за работните места извън селскостопанския сектор, които могат да насочат Фед как да продължи с паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още