IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Син Карс“ увеличава приходите и намалява загубата за полугодието

Дружеството не разполага с достатъчно средства, за да увеличи по-бързо производството

12:10 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

„Син Карс Индъстри“ увеличава приходите за първата половина на годината и намалява загубата в сравнение със същия период на миналата година.

Дружеството обаче не разполага с достатъчно средства, за да увеличи по-бързо производството, след като през 2022 г. не успя да увеличи капитала си. Затова е оптимизирало персонала и е намалило и някои други разходи, вижда се от отчета на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Компанията е взела решение също така да насочи основната си дейност към проектиране и производство на електрическите лекотоварни автомобили. Спортни автомобили ще се произвеждат по изключение, при индивидуални поръчки и определено минимално предплащане.

До средата на 2023 г. са сглобени и доставени четири електромобила от десетте, поръчани в края на 2022 г. До края на годината трябва да бъдат сглобени и доставени и останалите 6, посочват от дружеството.

Продажби за полугодието

Продажбите към края на юни се увеличават до 2,368 млн. лева при 1,884 млн. лева към края на юни 2022 г., или с 25,7% на годишна база.

Това се дължи най-вече на ръста на продажбите на продукция до 2,088 млн. лева за отчетния период спрямо 1,619 млн. лева година по-рано, или с почти 29% на годишна база.

От четирите електромобила са постъпили 388 хил. лева, т.е. средно по 97 хил. лева на автомобил. Останалите са от производството и продажбите към външни контрагенти на части, агрегати, модули и компоненти.

Дружеството продължава преговорите с голям производител на автомобили за ползване на части и компоненти, които започнаха през 2022 г. Преговорите все още не са достигнали етапа, в който „Син Карс“ да обяви с кого точно преговаря.

Разходи и загуба

Разходите на „Син Карс“ за полугодието нарастват до 2,511 млн. лева от 2,136 млн. лева година по-рано, или със 17,55%.

Разходите за суровини и материали, свързани с производството, бележат ръст спрямо края на 2022 г. вследствие на увеличеното производство и продажби. Закупените през първото шестмесечие материали за производство на електромобили и части, детайли и компоненти са на стойност 2,004 млн. лева, поясняват от компанията. Увеличението на материалните запаси към 30 юни до 2,312 млн. лева от 2,296 млн. лева е в резултат на набавените и произведени части и компоненти за нови автомобили, които са подготвени за асемблиране.

Вложените материали за производството на агрегати/модули и компоненти и електромобили са на стойност 1,981 млн. лева, а вложените материали в производството на електромобили са на стойност 197 хил. лева, допълват от „Син Карс Индъстри“.

Намаление има при разходите за персонал с 47% до 88 хил. лева към края на юни от 166 хил. лева към края на юни 2022 г. Средната работна заплата намалява до 1433 лева от 1523 лева, или с почти 6%. Разходите за външни услуги се свиват до 238 хил. лева от 288 хил. лева, или с малко над 17%.

Към края на полугодието „Син Карс“ реализира загуба в размер на 130 хил. лева при 228 хил. лева година по-рано, което е с почти 43% по-малко на годишна база.

В последната година акциите на „Син Карс Индъстри“ поевтиняват с почти 14%, а пазарната капитализация достига малко над 15,5 млн. лева.

Свързани компании:

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 29.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още