IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с оптимизъм

Инвеститорите продължават да претеглят възможностите за допълнително повишаване на лихвените проценти от Фед

19:51 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха първия ден от последната седмица на август с ръстове, след като инвеститорите продължават да претеглят възможностите за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и са в очакване на предстоящите икономически данни, които ще излязат по-късно тази седмица, пише CNBC.

Германският DAX приключи деня с 1% ръст, френският CAC 40 – с 1,4% нагоре, а италианският FTSE MIB се повиши с 1,3%. Пазарите във Великобритания не работят днес заради официален празник.

Европейски борси, 28.08.2023 г. Източник: CNBC Европейски борси, 28.08.2023 г. Източник: CNBC

Всичко това се случва в момент, в който инвеститорите продължават да разсъждават върху коментарите от годишната среща на Федералния резерв в Джаксън Хоул, Уайоминг, миналата седмица.

Най-внимателно следената реч на събитието беше тази на председателя на Фед Джером Пауъл. Лидерът на американската централна банка каза, че инфлацията остава твърде висока и че Фед е готов да продължи да повишава лихвените проценти, за да я обуздае.

Макар че Пауъл сподели, че Федералният резерв може да бъде гъвкав, той добави, че все още има какво да се направи в борбата с инфлацията. „Въпреки че инфлацията слезе от своя връх – добре дошло развитие – тя остава твърде висока“, посочи той. „Готови сме да повишим лихвите допълнително, ако е уместно, и възнамеряваме да поддържаме политиката на рестриктивно ниво, докато не сме уверени, че инфлацията не се движи устойчиво надолу към нашата цел“.

На корпоративния фронт в Европа е тихо, тъй като приключи сезонът на отчетите в региона.

Швейцарската банка Credit Suisse, която сега е част от UBS след подпомогнатото от правителството поглъщане, е отчела загуба от 3,5 млрд. швейцарски франка (4 млрд. долара), сочи информация на SonntagsZeitung, който се позовава на вътрешни представители на финансовата институция.

Цената на акциите на UBS нарасна с около 1,6% днес. Банката трябва да обяви финансовия си отчет в четвъртък.

Технологичният и строителният сектор бяха най-добре представилите се в региона днес, като записаха съответно 1,7% и 1,3% повишение.

Френската Teleperformance се оказа най-добре представилата се в Stoxx 600 в рамките на днешната сесия. Цената на акциите ѝ нарасна с 5,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още