IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната седмица на август започва оптимистично за индексите на Wall Street*

Акциите на технологичните компании поскъпват в първата търговия за седмицата

18:41 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Wall Street започват първата сесия в последната седмица на август с повишения, стимулирани от поскъпването на акциите на компании в технологичния сектор, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 243,58 пункта, или 0,71% до 34 590,48 пункта в началото на сесията. Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст с 24,74 пункта, или 0,56%, до 4430,45 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 80,72 пункта, или 0,59%, до 13 955,61 пункта.

Цената на акциите на Tesla се повиши с 0,21%, възстановявайки част от спада си от август, като сега достига 239,09 долара за брой. От началото на месеца до момента книжата на гиганта са понижили стойността си с 9%. Цената на акциите на Meta, Microsoft и Alphabet също расте в началото на сесията.

Тези движения се наблюдават в момент, когато технологичният сектор се опитва да възстанови позициите си в края на август. Борсово търгуваният фонд Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) е вторият най-зле представящ се сред 11 сходни такива, като секторът следва само този на материалите. Но вторият пореден впечатляващ финансов отчет на производителя на чипове Nvidia може да обърне курса.

„Днес се наблюдава по-скоро цикличен, отколкото технологичен подем, и мисля, че това се дължи единствено на по-силния от очакваното ръст извън САЩ“, заяви Дилън Кремер, инвестиционен директор в Certuity. „Ралито при технологиите тази година е задвижвано от изкуствения интелект, но също и от качествените фактори на технологичните компании. Сега забавянето на растежа може да бъде отложено и може да забележите, че инвеститорите започват да предпочитат цикличните акции пред технологичните в краткосрочен план.“

Индексите на Wall Street излизат от печеливша сесия след нови коментари от страна на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл. В петък Пауъл посочи някои признаци на продължаващ икономически растеж и силни потребителски разходи, но отбеляза, че централната банка ще „действа внимателно“ с допълнителните лихвени повишения.

„Въпреки че инфлацията се забави от своя връх, което е добре дошло за нас, тя остава твърде висока“, заяви Пауъл. „Готови сме да повишим лихвите допълнително, ако е необходимо, и възнамеряваме да поддържаме политиката рестриктивна, докато не се уверим, че инфлацията се забавя устойчиво към нашата цел.“

Инвеститори смятат, че има 20% шанс Фед да повиши лихвите отново при следващата си среща през септември, показват нови данни на FedWatch на CME Group.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни ценни книжа се понижава до съответно до 4,23% и 4,278 на сто.

На пазара на петрол фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 47 цента, или 0,56%, до 84,95 долара за барел. При американския лек суров петрол повишението е със 71 цента, или 0,56%, до 80,54 долара за барел.

На валутните пазари стойността на едно евро се повишава до 1,08 долара за брой.

Златото поскъпва с 0,35% до 1946,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още