IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на китайските икономически стимули*

Опасността от бурята „Идалия“ също се очаква да повиши цената на суровината в краткосрочен план

10:14 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, след като Китай предприе мерки, с които да подкрепи закъсалата си икономика, въпреки че инвеститорите продължават да се притесняват за темпа на растеж, както и за по-нататъшното повишаване на лихвените проценти в САЩ, което може да намали търсенето на горива, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 22 цента, или 0,26%, до 84,70 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 30 цента, или 0,38%, до 80,13 долара за барел.

И двата сорта приключиха втора поредна седмица със спад в петък, след като гуверньорът на Федералния Резерв Джером Пауъл заяви, че може да е необходимо централната банка да повиши лихвите допълнително, за да охлади упоритата инфлация.

„За съжаление, след скромното понижение на лихвените проценти (на Китайската централна банка) от миналата седмица, обявените стимули представляват още една частична мярка, която няма да промени мрачното отношение на инвеститорите към Китай“, смята Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Индексът на мениджърите по поръчките във фабричния сектор (PMI) в Китай, чието публикуване се очаква по-късно тази седмица, вероятно ще донесе по-мрачни икономически новини за втората по големина икономика в света, коментира Сикамор, добавяйки, че PMI вероятно ще се понижи за пети пореден месец.

Пазарният анализатор на CMC Тина Тенг смята, че сценарият за „меко кацане“ на американската икономика е подкрепил енергийните пазари в понеделник, въпреки ястребовата позиция** на Федералния резерв относно повишаването на лихвените проценти.

В САЩ енергийните компании са намалили броя на работещите петролни платформи за девети пореден месец през август, показва доклад на Baker Hughes.

Освен това тропическата буря „Идалия“, образувала се на Карибите, има опасност да прерасне в ураган и да удари Флорида.

Прогнозите са, че ураганът ще пропусне петролни и газови центрове в Персийския залив и най-вероятно ще доведе до прекъсвания на електрозахранването за ден или два, смята Сикамор от IG. Това „трябва да доведе до известна подкрепа за цената на петрола в краткосрочен план“, твърди той.

Въпреки това, „тезата за по-затегнато предлагане“, главно заради намаляващите петролни запаси и съкращенията на доставките от групата производители на петрол ОПЕК+, е опровергана от перспективите за облекчаване на санкциите срещу Иран и Венецуела, коментират от ANZ Research в бележка от понеделник.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още