IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street намери позитивен сигнал в коментара на Джером Пауъл

Силният долар не може да спре поскъпването на петрола

23:41 | 25.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valerie Plesch/ Bloomberg
Снимка: Valerie Plesch/ Bloomberg

Водещите индекси на фондовата търговия в САЩ затвориха с ръстове, след като инвеситорите намериха позитивното послание в коментара на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл. В Джаксън Хоул той коментира, че инфлацията остава все още твърде висока и първоначално това беше разчетено като сигнал, че Фед ще вдигне лихвите и през септември , пише CNBC.

Това предизвика моментален спад, макар и нищожен, на пода на борсата. По-късно обаче инвеститорите промениха нагласите си и отчетоха и думите на управителя на Фед, според които всъщност американската икономика отчита по-бърз от очакваното растеж.

Така S&P 500 и Nasdaq спряха триседмичната серия със спад и затвориха търговията на зелена територия.

Dow Jones затвори седмицата на ниво от 34 346,9 пункта, което е повишение от 0,73 на сто. За широкия S&P 500 повижението днес (25 август) е от 0,67% до 4405,71 пункта. За седмицата има повишение от 0,8 на сто.  Подкрепа на индекса окаазаха енергийните компании.

За Nasdaq ръстът днес е от 0,94% до 13 590,65 пункта. През седмицата ръстове донесе Nvidia, чиито акции поскъпнаха с 5 на сто.

Силният долар и слабите икономически данни за Германия не успяха да задържат ръста на цената на петрола. Пазарите се съсредоточиха върху опасенията за недостиг. По-рано днес (25 август) Morgan Stanley публикува прогноза, според която до края на годината ще има слаб дефицит на петрол, който ще държи цената на петрола около нивото от 80 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 1% до 79,83 долара за барел, а европейският "Брент" затвоир сесията на ниво от 84,48 долара за барел, което е ръст от 1,3 на сто, посочва Ройтерс.

Стойността на щатския долар достигна до петмесечен връх спрямо основните си конкуренти на валутните пазари. Едно евро се разменя за  1.0796 долара. Стойността на британския паунд достигна до 1,2584 долара за брой.

Златото затвори седмицата с цена от точно 1942 долара за тройунция, или спад от 0,26 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 26.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още