IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се озоваха на зелено, подкрепени от технологичния сектор

Инвеститорите са в очакване на финансовия отчет на Nvidia тази седмица

19:54 | 22.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията с ръстове, след като започнаха седмицата по-плахо, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,7% нагоре. Всички сектори се озоваха на зелено, а технологичните поведоха ръстовете със своите 2% повишение.

Европейски борси, 22.08.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 22.08.2023 г. Таблица: CNBC

Цената на акциите на френския издател на игри Ubisoft Entertainment нарасна с 9%, след като Microsoft обяви, че ще продаде част от гейминг правата на компанията като част от нова сделка, представена на британските регулатори във връзка с придобиването на Activision Blizzard.

Междувременно доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 2007 г., а доходността по 30-годишните ДЦК записа най-високия си връх от 2011 г. По-високата доходност по облигациите обикновено означава по-ниски цени на акциите.

„Ако има допълнителен риск от спад на цената на акциите в следващите месеци, бих казал, че идва от тези нива на доходността на облигациите“, коментира Рупърт Томпсън, главен икономист в Kingswood Group.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха сесията си с ръстове. Американските индекси започнаха търговията днес с леки ръстове, след като Nasdaq Composite и S&P 500 записаха четиридневна негативна серия, докато инвеститорите са в очакване на финансовия отчет на Nvidia, който ще бъде обявен в сряда.

Същевременно инвеститорите следят цените на природния га в Европа, които отбелязаха рязко покачване в понеделник и продължиха да растат в сряда заради заплахата от стачка в Австралия, която може да наруши до 10% от световните потоци на втечнен природен газ.

На геополитическия фронт лидерите на Бразилия, Китай, Индия и Южна Африка се срещат в Йоханесбург за срещата на върха на BRICS. Русия е представена от министъра на външните работи Сергей Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още