IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари прекъснаха четиридневната си губеща серия

Бенчмаркът Stoxx 600 се повиши с 0,1%, след като в петък достигна шестседмично дъно

20:10 | 21.08.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси прекъснаха четиридневната си губеща серия в понеделник, след като енергийният и минният сектор постигнаха ръст, а датската фармацевтична компания Novo Nordisk тласна здравния сектор на зелена територия, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,1%, след като отбеляза ръст от 0,9% в средата на деня. В петък индексът достигна шестседмично дъно.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа минималните 0,06% и завърши деня на ниво от 7257,82 пункта. Германският DAX обаче напредна с 0,19% до ниво от 15 603,28 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,47% до равнище от 7198,06 пункта.

Ръстовете на европейските борси бяха ограничени от по-високата доходност в еврозоната, като доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа достигна нов 15-годишен връх заради очакванията, че лихвите ще останат високи за по-дълго време от първоначалните прогнози.

Китай, който е водещ потребител на метали и петрол, понижи едногодишния основен кредитен лихвен процент с 10 базисни пункта, което беше по-малко от очакванията, за да стимулира търсенето на кредити, и също така изненада пазарите, като запази непроменена петгодишната лихва.

Освен това инвеститорите очакват с нетърпение симпозиума в Джаксън Хоул по-късно тази седмица, където председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и председателят на Фед Джером Пауъл се очаква да предоставят насоки за перспективите пред лихвите.

Сред големите сектори енергийният и минният прибавиха съответно 0,6% и 0,4% благодарение на по-високите цени на суровия петрол и на металите.

Здравният индекс в Европа напредна с 0,3%, след като Novo Nordisk прибави 0,8% благодарение на повишаването на целевата цена за фармацевтичната компания от Morgan Stanley.

Луксозните гиганти LVMH и Kering също отбелязаха ръст от съответно 0,9% и 1,2% след шестдневен спад, породен от опасения за перспективите пред търсенето в Китай.

Книжата на германския автомобилен доставчик Continental поскъпнаха с 5,9% и той оглави Stoxx 600 след доклад за възможно корпоративно преструктуриране, което би включвало продажба на активи. Компанията помогна индексът на автомобилните компании да отбележи ръст от 1,1%.

В същото време британските компании за жилищно строителство отбелязаха спад от 3,5%, след като Crest Nicholson понижи прогнозата си за печалбата през цялата година и акциите ѝ се сринаха с 8,8%.

Отделно допитване установи, че офертните цени за жилища във Великобритания са намалели рязко този месец. Имотният сектор в Европа отбеляза спад с 2% и предизвика понижение на индекси в сектора.

Германският DAX отбеляза ръст макар официални данни да показаха по-голям от очакванията спад на цените на производител в Германия през юли.

В месечен икономически доклад Бундесбанк заяви, че основната инфлация може да е достигнала връхна точка, но ценовият натиск се смекчава твърде бавно и има нарастваща опасност инфлацията да се задържи още време на ниво над 2%.

Demant прибави 3,3%, след като JP Morgan повиши рейтинга на книжата на датския производител на слухови апарати на „неутрален“.

Цената на акциите на Adyen записа спад с 8,6%, след като две консултантски компании понижиха рейтинга на книжата на нидерландската компания за цифрови разплащания. Това се случи, след като компанията не отговори на очакванията към полугодието на 17 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още