IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха седмицата, както и започнаха – със спадове

Хонконгският индекс Hang Seng навлезе в територията на мечи пазар, след като загуби над 20% спрямо пика си от януари

12:48 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в петък с понижения, тъй като инвеститорите обърнаха внимание на данните за инфлацията в Япония през юли и новите проблеми в сектора на недвижимите имоти в Китай, съобщава CNBC.

Базисната инфлация в Япония се е забавила до 3,1% през юли от 3,3% през юни, а общата инфлация остана непроменена на ниво от 3,3%.

Същевременно затрудненият китайски гигант в областта на недвижимите имоти Evergrande подаде молба за защита от фалит в американски съд по несъстоятелност. Компанията поиска защита по глава 15 от Кодекса за несъстоятелност на САЩ, която предпазва неамерикански компании в процес на преструктуриране от кредитори и има за цел да защити активите на длъжниците и да улесни спасяването на предприятия с финансови проблеми.

Акциите на Adani Enterprises поскъпнаха със 7,21% в петък и бяха най-печелившите в състава на индийския индекс Nifty 50, след като доклад на Economic Times показа, че държавната енергийна компания на ОАЕ Abu Dhabi National Energy, известна още като Taqa, обмисля „голяма експозиция “ в индийския енергиен бизнес чрез Adani.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 1,97% в последния час на сесията и навлезе в територията на мечи пазар, след като загуби над 20% спрямо пиковите си стойности от януари. Индексът CSI 300 в континентален Китай отбеляза спад от 1,23% в петък и приключи на ниво от 3784 пункта.

Японският Nikkei 225 изостана с 0,55%, за финал на четирите си поредни дневни загуби през последните пет сесии, до 31 450,76 пункта, а Topix изтри 0,7% от стойността си до 2237,29 пункта след публикуването на данните за инфлацията.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 се повиши леко и приключи сесията на ниво от 7148,1 пункта.

Показателят Kospi в Южна Корея изостана с 0,61% до 2504,5 пунка, отбелязвайки шести пореден ден на спад, а Kosdaq се понижи с 0,98% до 877,32 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още