IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва леко в петък, но е напът да прекъсне 7-седмичната си печеливша серия*

Седмичните резултати на двата бенчмарка до момента сочат спад от над 3%

10:28 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола са напът да прекъснат седемседмичната си печеливша серия в петък, тъй като опасенията за икономическия растеж на Китай, който отслабва, и възможността за още повишения на лихвените проценти в САЩ надделяват над признаците за по-затегнато предлагане, пише Ройтерс.

Двата основни бенчмарка поскъпват леко в петък, като цената на американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 23 цента, или 0,29%, до 80,62 долара за барел, а тази на сорта Брент се повишава с 10 цента, или 0,12%, до 84,22 долара за барел.

Седемседмичните сериия бяха най-дългите и за двата сорта тази година. Фючърсите върху Брента и WTI поскъпнаха със съответно 18% и над 20% през седемте седмици до 11 август и цените им достигнаха най-високите си нива от месеци, преди да изтрият част от ръстовете си тази седмица, когато и двата поевтиняха с над 3%.

Фокусът на Федералния резерв (Фед) на САЩ върху овладяването на инфлацията на фона на по-силните от очакваното икономически данни ограничи ръста на цените на петрола, които се повишиха рязко през последните седмици заради притесненията, свързани с предлагането.

Министерството на труда на САЩ в четвъртък съобщи, че броят на американците, подаващи за първи път молби за помощи при безработица, е намалял през последната седмица, което предполага, че все още свитият пазар на труда може да е една от причините за удължаването на кампанията на Фед за затягане на паричната политика, с която регулаторът охлажда икономиката.

Този доклад последва подобни позитивни икономически данни по-рано през седмицата, включително тези за продажбите на дребно в САЩ, които предполагат, че може да се наложи Фед да запази по-високите лихви за по-дълго време.

Инвеститорите се опасяват, че по-високите разходи по заемите биха могли да попречат на икономическия растеж и на свой ред да намалят общото търсене, включително на петрол.

В допълнение към техните притеснения, публикуваните наскоро икономически данни от Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, показаха рязка загуба на икономическа инерция от второто тримесечие насам.

Буксуващата китайска икономика разтърси световните финансови пазари през последните няколко месеца, а кризата с недвижимите имоти стресна инвеститорите на фона на опасенията от допълнително разпространение на проблемите.

Въпреки това, затегнатото предлагане на петрол, предизвикано от съкращенията на производството от страна на ОПЕК+ и нарастващото търсене, дължащо се на по-големия брой пътувания и подобрената индустриална активност в САЩ, подкрепи цените и потенциално би могло да доведе до поскъпването на суровината през следващите седмици, смятат анализатори.

Производството на петрол в САЩ компенсира някои загуби в добива от съкращенията на ОПЕК+, но намаляващият брой на работещите петролни платформи в САЩ означава, че тези подкрепа вероятно ще бъде краткотрайна, коментират в свой доклад от ANZ Research в петък.

Данните, публикувани тази седмица, също показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с близо 6 млн. барела през миналата седмица заради силния износ и високите темпове на рафиниране. Доставените продукти за седмица, които са индикатор за търсенето, са нараснали най-много от декември насам. 

Въпреки икономическите слабости, които демонстрира напоследък, Китай намали запасите си от суров петрол през юли, което се случва изключително рядко и е първият такъв случай от 33 месеца, в който той използва складираните си запаси.

„Индикаторите за инерция показват ограничено предлагане. Инвеститорите започнаха да увеличават бичите си залози, а нетните дълги позиции достигат годишен връх“, заявяват от ANZ в доклада си.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 18.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още