IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вяли отчети и притеснения за лихвите тласнаха надолу европейските борси

Индустриалният сектор отбеляза най-голям спад в Европа в четвъртък

20:04 | 17.08.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси се оцветиха в червено в четвъртък, след като няколко вяли отчета натежаха върху нагласите наред с растящата доходност по облигациите заради нови признаци, че големите централни банки ще задържат лихвите високи за по-дълго време, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,9%, като достигна най-ниското си ниво от над един месец по време на сесията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,63% до ниво от 7310,21 пункта. Германският DAX отписа 0,71% от стойността си до ниво от 15 676,9 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,94% и завърши деня на ниво от 7191,74 пункта.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа нарасна в еврозоната, ден след като протоколите от юлското заседание на Федералния резерв показаха разделение за това дали са необходими още повишения на лихвите.

Индустриалният сектор тласна надолу общия пазар след понижение с 2,8%, породено от срива с 39% в цената на акциите на нидерландската компания за обработка на плащания Adyen, която не отговори на очакванията в отчета си за първото полугодие. Компанията се озова на дъното на Stoxx 600.

Технологичният сектор, както и секторите на строителството и материалите, на пътуванията и развлеченията също останаха на червена територия.

Секторът на луксозните стоки отписа 1,9% и достигна близо петмесечно дъно, а книжата на LVMH, която има експозиция към Китай, и на Hermes International поевтиняха с по над 2% и допринесоха за спада на Stoxx 600 заради продължаващи притеснения за перспективите пред търсенето от Китай.

Банчмаркът Stoxx 600, подкопан от признаци за забавяне на растежа в Китай, се представя по-слабо от щатските индекси тази година с ръст от 6,8%, който е доста под покачването с 14,7% на S&P 500.

Бенчмаркът на фондовата борса в Осло изтри 0,2% от стойността си, след като централната банка на страната повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до 4%.

Книжата на датския производител на слухови апарати GN Store Nord поевтиняха с 9,4%, след като той не отговори на очакванията за продажбите си през второто тримесечие и понижи прогнозите си за цялата година, а цената на акциите на шведския производител на термопомпи Nibe се понижи с 5,7% заради по-слаби от очакванията резултати за второто тримесечие.

Очаква се печалбите на европейските компании за второто тримесечие да намалеят с 4,6% на годишна база, малко под прогнозата за спад с 4,8 на сто от миналата седмица, показаха данни на Refinitiv от вторник.

Книжата на BAE Systems поевтиняха с 4,7%, след като най-голямата британска компания в областта на отбраната съобщи, че се е договорила да придобие аерокосмическите активи на Ball Corp.

В същото време шведският разработчик на игри Embracer оглави Stoxx 600 с ръст на цената на акциите си от 12,6%, след като потвърди прогнозите си за цялата година и съобщи, че програмата му за преструктуриране върви по план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още