IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се колебае на фона на притеснения за по-слабо търсене*

Слабата китайска икономика и повишенията на лихвите от Фед може да засегнат търсенето на горива

10:02 | 17.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се колебаят в четвъртък, след като се понижиха през последните три сесии, а настроенията бяха мрачни заради опасенията, че забавянето на растежа в Китай и възможните по-нататъшни повишения на лихвите в САЩ ще доведат до по-слабо търсене на горива в двете най-големи икономики в света, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 9 цента, или 0,11%, до 83,54 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 1 цент, или 0,01%, до 79,39 долара за барел.

„Опасенията за икономиката на Китай и масовите нагласи за избягване на риска на Wall Street оказаха натиск върху петролните пазари, като в същото време силният долар увеличи натиска за спад“, смята Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Трейдърите ще следят внимателно китайските икономически данни и ходовете на правителството заедно с данните за петролните запаси в САЩ, тъй като производителите на петрол в страната може да започнат да увеличават добива, за да спечелят пазарен дял на фона на съкращенията на производството от страна на ОПЕК+, допълни Тенг.

Пропуснатите плащания по инвестиционни продукти на водеща китайска доверителна компания и спадът на цените на жилищата засилват опасенията, че задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти в Китай потиска и малкото останала инерция в икономиката.

Китайската централна банка неочаквано намали основните лихвени проценти за втори път в рамките на три месеца тази седмица, но анализаторите са притеснени, че това може да не е достатъчно, за да се спре низходящата спирала на икономиката.

Протоколът от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ, публикуван в сряда, също оказва влияние върху цените на петрола, тъй като показа, че служителите на централната банка не дават ясни сигнали, че ще спрат с лихвените повишения, а продължават да приоритизират битката срещу инфлацията .

По-високите лихви увеличават разходите по заеми за компаниите и потребителите, което може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол.

„Цените на суровия петрол ще бъдат затруднени при тези условия, тъй като в двете най-големи икономики в света се наблюдават мечи настроения“, смята Едуард Моя, анализатор в OANDA.

*Цените са актуални към 9:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още