IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха предимно със спадове

Акциите на Острова са под натиск заради данните за инфлацията, по-широките опасения в Европа са свързани с Китай

19:50 | 16.08.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари затвориха предимно със спадове след публикуването на редица икономически данни в сряда и признаците за сериозно забавяне на китайската икономика.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 0,06% до 455,29 пункта. Медийните акции са най-губещи в индекса, със спад от 0,9%.

В Германия DAX се повиши с 0,14% до 15 789,45 пункта, във Франция CAC40 се понижи с 0,1% до 7260,25 пункта, а във Великобритания FTSE100 спадна с 0,44% до 7356,88 пункта.

Акциите на Острова са под натиск заради данните за инфлацията. Основната инфлация, която е внимателно наблюдавана от британската централна банка, не се смекчава през юли, въпреки забавянето на общата инфлация.

„Въпреки че е добре да отпразнуваме спадането на инфлацията до тази точка, трябва да признаем, че оттук нататък по-голямата част от основната инфлация е много по-трудна за намаляване“, коментират от Morningstar.

Подиндексът на европейските банки изтри 0,7%, като докосна едноседмично дъно, повлечен от HSBC Holdings, която има сериозна експозиция към Китай.

Пропуснатите плащания по инвестиционни продукти от водеща китайска доверителна фирма и спадът на цените на жилищата в Китай засилват опасенията, че задълбочаващата се криза в сектора на имотите в Китай задушава малкото останала инерция на икономиката, пише Ройтерс.

„Китай киха и останалият свят настива. Всички данни, които показват, че китайската икономика не работи добре, са отрицателни за световните пазари, особено за Европа, която е изложена на силно потребителско търсене от Китай“, коментира Майкъл Фийлд, европейски стратег за акции в Morningstar.

Отделно данни на Евростат показаха, че БВП на еврозоната през второто тримесечие е нараснал с 0,3% на тримесечна база, а промишленото производство през юни се е увеличило с 0,5% на месечна база.

Със спадове затвориха акциите на групите за луксозни стоки LVMH и Kering, които също разчитат на сериозно потребление от Китай.

Британският застраховател Admiral Group добави над 7% към пазарната си оценка, след като отчете незначително покачване на печалбата преди данъци за първото полугодие.

Акциите на Balfour Beatty се сринаха с над 10%, след като главният изпълнителен директор на дружеството заяви, че то е изправено пред предизвикателства във връзка с офис проектите му в САЩ.

Германската Bayer отчете 1,7% спад на акциите след понижение на рейтинга от Berenberg от „купува“ до „задържане“.

Печалбите за второто тримесечие на европейските фирми се очаква да намалеят с 4,6% спрямо същия период на миналата година. Предишната прогноза беше за 4,8% спад, според данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още