IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Азия отразиха движенията на Wall Street и завършиха сесията с понижения

Японският Nikkei 225 се понижи под 32 хил. пункта

11:59 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключват сесия, белязана от разпродажби в сряда, отразявайки движенията на Wall Street, след като акциите на няколко големи кредитора в САЩ поевтиняха по време на сесията във вторник, съобщава CNBC.

Цената на книжата на JPMorgan Chase и Wells Fargo се понижи с 2%, а тези на Bank of America поевтиняха с 3%. Това се случи, след като рейтинговата компания Fitch предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на дузина банки, в това число и JPMorgan Chase.

Миналата седмица друга рейтингова агенция Moody’s понижи рейтинга на 10 щатски кредитора и постави още големи такива под наблюдение за потенциално намаляване и на техния рейтинг.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

В Азия японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,46% и приключи сесията на ниво от 31 766 пункта, като за първи път от повече от месец насам спадна под границата от 32 хил. пункта, а Topix отбеляза спад от 1,2% до 2260,84 пункта. Индексите бяха на червено въпреки че проучването на Ройтерс Tankan отчете подобрение в бизнес нагласите през юли.

Индексът, измерващ нагласите във фабричния сектор, се е повишил до 12 пункта през юли от 3 през юни, докато показателят за сектора на услугите се е повишил до 32 пункта през юли спрямо 23 пункта през предходния месец.

На пазара в Южна Корея след официалния празник индексът Kospi изостана с 1,76% до 2525,64 пункта, а показателят Kosdaq отбеляза още по-голям спад от 2,59% и приключи сесията на ниво от 878,29 пункта – най-ниското му ниво от 11 юли насам.

Австралийският S&P/ASX 200 изтри 1,5% от стойността си, приключвайки сесията на ниво от 7195 пункта, което беше трети ден на спад за него.

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 1,31% в последния час на търговията си, а пазарите в континентален Китай също останаха на червено, като референтният индекс за страната CSI 300 изостана с 0,73% и завърши на ниво от 3818,33 пункта. Индексът на цените на жилищата в Китай е попаднал в зона на свиване през юли за първи път от април насам, понижавайки се с 0,1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 16.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още