IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Притесненията за китайската икономика удрят цената на петрола*

Въпреки намаляващите запаси на САЩ цената на суровината достига най-ниското си ниво от 8 август насам

09:59 | 16.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължават да се понижават в началото на търговията в сряда, след като отстъпиха с 1% през предходната сесия, тъй като въздействието от слабите икономически данни за Китай, най-големия вносител на петрол в света, продължава да надделява над новините за намаляващите запаси в САЩ, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 39 цента, или 0,46%, до 84,50 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 36 цента, или 0,44%, до 80,63 долара за барел. И двата бенчмарка достигнаха най-ниската си цена от 8 август насам.

„Опасенията, че слабата китайска икономика ще окаже влияние върху търсенето, компенсират по-затегнатото предлагане на петролния пазар“, коментираха анализатори от ANZ в бележка до клиенти.

„Изглежда, че запасите от суров петрол в хъба в Кушинг намаляват до най-ниското си ниво от април насам. Азиатските рафинерии също изкупуват всички налични товари с петрол“, добавят анализаторите.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 6,2 млн. барела миналата седмица, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт. Този спад е много по-голям от очаквания (2,3 млн. барела), който прогнозираха  анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Официалната статистика на правителството на САЩ за запасите трябва да бъде публикувана по-късно в сряда.

Данните за икономическата активност в Китай през юли, публикувани във вторник, остават основният двигател на мечите пазарни настроения, след като продажбите на дребно, индустриалното производство и инвестициите на страната не успяха да отговорят на очакванията, засилвайки опасенията от по-сериозно и по-дълготрайно забавяне на растежа.

Тези данни накараха някои икономисти да прогнозират рискове, че Китай може да не успее да постигне целта си за икономически растеж от около 5% за годината без още фискални стимули.

Пекин намали основните лихви, за да подкрепи активността, а някои анализатори се надяват скоро да бъдат предприети още стимулиращи мерки, които да съживят икономиката и да подкрепят търсенето на суровини като петрола.

„Китай продължава да публикува слаби данни, което повишава вероятността за още стимулиращи мерки, а това ще доведе до засилено търсене на суровини при сравнително ниски нива на запаси, повишавайки цените им“, заявиха анализатори от National Australia Bank.

Прогнозите за четвъртото тримесечие „ще зависят основно от макроикономическата среда в Китай, въпреки че изглежда, че Саудитска Арабия ще продължи със своите съкращения на добива, ако е необходимо", смята директорът по изследванията на Rystad Energy Клаудио Галимберти.

Намаляването на доставките от Саудитска Арабия и Русия, част от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), подкрепи цените на петрола през последните седем седмици.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 16.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още