IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Китай и Япония разколебаха азиатските инвеститори

Япония отчете ръст на БВП, подкрепяйки Nikkei 225, но китайските индекси отстъпиха на фона на понижаването на лихвите в страната

12:04 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион не намериха единна посока по време на сесията вторник след публикуването на ключови икономически данни от Япония и Китай, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,56% и завърши на ниво от 32 238,89 пункта, а Topix отбеляза ръст от 0,41% до 2290,31 пункта, след като данните за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие надхвърлиха очакванията.

Икономиката на страната е нараснала с 1,5% на тримесечна и с 6% на годишна база спрямо очакванията за съответно ръст от 0,8% и 3,1% на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 напредна с 0,38% и приключи сесията на ниво от 7305 пункта, след като инвеститорите разгледаха протокола от срещата на Австралийската централна банка за паричната политика през август, на която тя неочаквано запази основната си лихва на ниво от 4,1%.

В протокола си регулаторът отбеляза, че през юни инфлацията се е забавила още повече и е била малко по-слаба от очакваното, въпреки че инфлацията при услугите е останала упорита. Все пак не изключи напълно опцията за допълнително затягане на паричната си политика, като заяви, че „дали е необходимо по-нататъшно повишаване на лихвите ще зависи от данните и от това как се променят прогнозите за рисковете“.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Индексът Hang Seng в Хонконг продължи с губещата си серия и се понижи с 0,94% в последния час на търговията си, а референтният индекс за пазарите в континентален Китай CSI 300 отбеляза спад от 0,2% до 3846,54 пункта.

Китайската централна банка понижи лихвите по краткосрочните заеми с 10 базисни пункта, само няколко часа след като понижи лихвите си по едногодишните заеми до 2,65% и 7-дневната обратна репо лихва до 2,8%.

В региона бяха публикувани и данните за индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай за юли, които не оправдаха очакванията и се превърнаха в част от поредицата слаби икономически данни, които страната публикува напоследък.

Индустриалното производство е нараснало с 3,7% на годишна база, което не отговаря на очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 4,4%. На годишна база то се е увеличило с 3,8% на годишна база.

От друга страна, продажбите на дребно в Китай са се увеличили с 2,5% на годишна база, като общата стойност на продажбите на дребно е била 3,68 трлн. юана през юли, с което те остават под очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха ръст от 4,5%.

Пазарите в Южна Корея са затворени заради официален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още