IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар и слабата китайска икономика прекъсват поскъпването на петрола*

Анализатори смятат, че суровият петрол е в зона на свръхкупуване от известно време

09:59 | 14.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник, тъй като опасенията относно колебливото икономическо възстановяване на Китай и по-силния долар натежаха след седем седмици поскъпване, дължащо се на затегнатото предлагане от съкращенията на добива от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+), пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 1,12 долара, или 1,29%, до 85,69 долара за барел, докато цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се понижава също с 1,12 долара, или 1,35%, до 82,07 долара за барел.

Цените се понижиха, тъй като индексът на щатския долар продължи да се повишава, след като малко по-голямото от очакваното увеличение на цените на производител в САЩ през юли подкрепи доходността по държавните облигации въпреки очакванията, че цикълът от лихвени повишения на Федералния резерв е към своя край.

По-силният долар оказва натиск върху търсенето на петрол, като прави суровината по-скъпа за купувачите, които използват други валути.

„Суровият петрол е в зона на свръхкупуване от известно време, опровергавайки очакванията за корекция. Цената му е повлияна единствено от икономическия оптимизъм в САЩ, като не отчита все по-силните неблагоприятни фактори от еврозоната и Китай", заяви Вандана Хари, основател на компанията за анализи за петролния пазар Vanda Insights.

„Ребалансирането може да е закъсняло, но може има нужда от проверка на реалната пазарна среда в САЩ“, допълни Хари.

Тази седмица цените на петрола може да се колебаят в рамките на диапазона си, тъй като бавното икономическо възстановяване на Китай и по-силният щатски долар може да доведат до поевтиняването на суровината, но от ОПЕК+ посочиха, че ще направят всичко необходимо, за да затегнат предлагането и да стабилизират пазарите, коментира Тина Тенг, анализатор от CMC Markets.

Съкращенията на доставките от страна на Саудитска Арабия и Русия, които влизат в състава на съюза между Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, се очаква да намалят запасите от петрол през останалата част от тази година, което може да доведе до още по-високи цени, заяви Международната агенция по енергетика в месечния си доклад в петък.

Отразявайки затегнатото предлагане, спредът на Брента между двата му месечни договора остана непроменен в понеделник, след като достигна 67 цента в петък – най-широкият такъв от март насам.

Междувременно руски военен кораб откри предупредителен огън срещу товарен кораб в Черно море в неделя, засилвайки напрежението в ключов район за износа на суровини от Украйна и Русия.

В САЩ броят на работещите петролни платформи остана без промяна (525 броя) миналата седмица, след като намаляваше в продължение на осем поредни седмици, показва седмичен доклад на Baker Hughes .

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: zelka007 ... въй , сбърках му буквата ... мемес = мемед ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
мемес бин салман ал сауд , рече че му требе петрол на $80-85 за барел и го направи ... :))) ... и са си строи градец по конец и ще продава кутийки от него на рашибозуци забогатели покрай зануленият детеубиец , да си водят девочките на вояжи и за снимки, къде с прашки къде без ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още