IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските акции ще продължат с доброто представяне и през следващото десетилетие

Основен тласък на растежа ще идва от производителността заради внедряването на нови технологии

22:44 | 11.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като се представяха по-добре от останалите световни акции през 12 от последните 13 календарни години, въпросът е могат ли американските акции да доминират още десетилетие.

На пръв поглед това изглежда малко вероятно, пише Ребека Патерсън, бивш главен инвестиционен стратег в Bridgewater Associates, за FT.

Историята показва, че представянето на американските и неамериканските пазари на акции е относително равностойно и те се редуват. Спукването на американския технологичен балон в началото на века, съчетано с растежа, произтичащ от присъединяването на Китай към Световната търговска организация, илюстрира тази динамика: след години на американско лидерство през 90-те години на XX век щафетата беше предадена в началото на XXI век на по-ориентирани към Китай пазари.

По-задълбочен поглед обаче показва, че американският капиталов пазар ще остане на върха поради поне две причини. Първо, САЩ получават значителен дял от ползите от производителността от технологии като изкуствения интелект. Второ, една забавяща се глобална икономика може да работи срещу по-циклично предубедените капиталови пазари в чужбина и да предпочете тези, насочени към двигателите на органичния растеж.

Както носителят на Нобелова награда Хари Марковиц казва, диверсификацията е единственият безплатен обяд във финансите. За глобалните инвеститори икономическите перспективи през следващите години предполагат, че обядът може да е по-вкусен с обилна порция американски акции.

Това не означава отписване на диверсификацията от гледна точка на класове активи и география. Всеки инвеститор, който се надява да увеличи дългосрочното богатство чрез комбиниране на възвръщаемост, ще иска да управлява риска от идиосинкратични събития.

Също така не означава, че за по-кратък период – месеци или дори тримесечия – САЩ няма да изостават от другите пазари, точно както се случи в началото на тази година, когато Китай се отвори след пандемията, а икономиката на Европа се оказа, че расте повече от очакваното.

През следващото десетилетие има основателна причина, поради която принципът на Марковиц може поне да бъде оспорен географски, посочва Ребека Патерсън.

Първо, за многогодишни периоди беше установено, че вътрешният растеж доминира възвръщаемостта на местния капитал. Растежът е фундаментална функция на труда и производителността. Като се има предвид, че по-голямата част от развития свят (и Китай) се сблъскват с ограничения на трудовия пазар, САЩ изглежда вероятно ще бъдат относителен победител в растежа благодарение на перспективите за по-силен ръст на производителността.

По-конкретно, постепенното разпространение на технологичния напредък в икономиката, водено от изкуствения интелект, може да даде тласък на производителността и оттам и на растежа в САЩ. Според доклад на Goldman Sachs широкото приемане на генеративния изкуствен интелект може да повиши общия ръст на производителността на труда в САЩ с 1,5 процентни пункта годишно, което е в съответствие с ефекта на персоналния компютър.

Банката изчислява, че това, при равни други условия, може да повиши растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ с 1,1 процентни пункта за 10 години.

Технологичното господство на САЩ може да облагодетелства съответните акции през следващото десетилетие и по друг начин: тежестта на технологиите в индексите.

Благодарение отчасти на голямата тежест на държавния дълг, влошаващата се демографска среда (повече пенсионери и по-малко работещи) и по-разпокъсаните икономики може да видим тенденция на забавяне на глобалния икономически растеж. МВФ в своите априлски прогнози за световната икономика отбеляза, че прогнозата за растежа на глобалния БВП за пет години напред спада от 4,6 процента през 2011 г. до само 3 процента.

Без значителна циклична инерция компаниите с по-структурни, органични източници на растеж е вероятно да донесат премия за инвеститорите. Референтните индекси в САЩ имат значително по-малки коефициенти на тежест на компании, които зависят от цикличния растеж, в сравнение с компании с органични източници на растеж. Данни на Morningstar Direct например показват, че бенчмарковете за акции извън САЩ имат значително по-голяма експозиция към промишлеността и основните материали, докато тези в САЩ са с два пъти по-висока тежест върху технологиите.

Това не изключва краткосрочно отдръпване от мегакапитализирани технологични акции в САЩ или относително по-силно краткосрочно представяне на акциите в друга държава или регион. Когато обаче мислим за дългосрочните портфейли и защо лидерството на капиталовите пазари се променя през последните няколко десетилетия, се връщаме към растежа и какво го движи.

Засега е трудно да се предвиди какво може да доведе до макросреда, напомняща за Япония от 80-те години на миналия век или Китай от началото на века. Икономиката на САЩ, която е сравнително по-силна от нейните конкуренти до голяма степен благодарение на сравнителното предимство в ключовите технологии, заедно с растежа, който се ръководи по-малко от циклични сили, предполага, че американските акции е по-вероятно да останат в кръга на победителите в идващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 11.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още