IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари затвориха със спадове в петък

Инвеститорите очакват АЦБ да продължи да увеличава лихвите заради инерцията на икономиката

20:26 | 11.08.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси затвориха с понижения в петък. Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 1,09% до 459,17 пункта.

В Германия DAX изтри 1,03% до 15 832,17 пункта, във Франция CAC40 се понижи с 1,26% до 7340,19 пункта, а във Великобритания FTSE 100 отписа 1,24% до 7524,16 пункта въпреки по-добрите от очакваното данни за икономическия растеж на страната.

Британският брутен вътрешен продукт (БВП) отбеляза най-силния си тримесечен растеж от година насам - 0,2% през периода април-юни спрямо януари-март, и демонстрира завидна устойчивост. Английската централна банка (АЦБ) очакваше ръст от 0,1%.

Само за юни растежът на британската икономика е 0,5%, докато икономисти очакваха увеличение на БВП през месеца от 0,2%.

Централната банка обаче се опасява, че устойчивият икономически растеж ще засилва натиска за увеличаване на заплатите, което ще продължава да насърчава инфлацията. Инвеститорите сега очакват, че институцията с по-голяма вероятност ще продължи с увеличаването на лихвите.

Британският паунд се повиши с 0,3% спрямо долара след обявяването на данните от националната статистика на Острова и прекъсна тридневната серия от загуби.Междувременно швейцарската банка UBS обяви в петък, че прекратява споразумението си с местното правителство за защита от загуби на стойност 9 млрд. швейцарски франка (10,27 млрд. долара), съобщава CNBC. Споразумението обхваща и предпазен механизъм за публична ликвидност за 100 млрд. швейцарски франка.

Това означава, че данъкоплатците в Швейцария няма да плащат за евентуални загуби на Credit Suisse, която UBS погълна през март. Акциите на UBS приключиха деня с около 4,7% повишение.

От САЩ дойдоха смесени новини – инфлацията продължава да се забавя и през юли достига 3,2% на годишна база и 0,2% спрямо юни. Индексът на цените на производител обаче нараства с 0,3% през юли в сравнение с юни, което е над очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още