IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола приключва седмицата с лек спад*

Инвеститорите претеглят на везните слабите китайски данни и оптимизма за търсенето на ОПЕК

10:19 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават съвсем леко в петък, тъй като инвеститорите съпоставят оптимистичните прогнози на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за търсенето със смесените икономически данни в най-големия вносител на петрол в света – Китай, пише Ройтерс.

Фюърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 18 цента, или 0,21%, до 86,22 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 16 цента, или 0,19%, до 82,66 долара за барел.

Цената и на двата бенчмарка е в продължително рали от юни насам, като West Texas Intermediate (WTI) в четвъртък се търгуваше на най-високата си цена от началото на годината, а Брентът поскъпна най-много от януари насам.

„Има свръхкупуване на петролните пазари в резултат от многоседмично рали, въпреки че свиването на добива от страна на ОПЕК+ и подобрените перспективи за търсенето остават бичи фактори“, коментира Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets в Оукланд.

ОПЕК заяви в четвъртък, че очаква търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 2,25 млн. барела на ден през 2024 г., в сравнение с растеж от 2,44 млн. барела дневно през 2023 г. И двете прогнози остават непроменени от миналия месец.

През 2024 г. „стабилният“ икономически растеж на фона на продължаващите подобрения в Китай се очаква да увеличи потреблението на петрол, добавят от ОПЕК.

Настроенията на пазара бяха подобрени и от данните за инфлацията в САЩ за юли, които още повече засилиха спекулациите, че агресивния си цикъл на повишения на лихвите на Федералния резерв е към края си.

Тенг обаче отбеляза също, че „слабите икономически данни на Китай и спадът на Wall Street натежават върху рисковите нагласи, а по-скъпият долар също е оказал натиск върху цените на суровините“.

Докато митническите данни отчетоха увеличен внос на суров петрол на годишна база, общият износ на Китай е намалял с 14,5% спрямо миналата година, като месечният внос на суров петрол е спаднал от почти рекордните върхове, достигнати през юни, до най-ниските си нива от януари насам .

Данните от тази седмица също показаха, че потребителските цени в Китай са изпаднали в дефлация, а фабричните цени са продължили да се понижават през юли, което предизвиква опасения за търсенето на горива във втората по големина икономика в света.

По отношение на предлагането цените бяха подкрепени от удължаването на мерките за съкращения на добива от Саудитска Арабия и Русия, заедно със опасенията за предлагането, предизвикани от възможността конфликтът между Русия и Украйна да прекъсне доставките на руски петрол в Черноморския регион.

Бейдън Мур, ръководител на отдел "Стратегически пазари на суровини и въглеродни емисии" в National Australia Bank, заяви, че пазарите на суров петрол вероятно ще отчетат дефицит в предлагането през втората половина на тази година, но той ще бъде по-малък от прогнозата на ОПЕК за недостиг от около 2 млн. барела дневно през септември.

„Въпреки че нашата прогноза за дефицита в предлагането е по-ниска, ние очакваме той да е достатъчен да повиши цените над 90 долара за барел през втората половина на 2023 г.“, добави Мур.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още