IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари реагираха положително на новото решение на Италия за банковия данък

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,4% повишение

19:53 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските индекси завършиха деня с повишения, след като инвеститорите следиха информацията за дефлацията в Китай и позицията на Италия по отношение на извънредния данък върху банките, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,4% нагоре. Акциите на петролните и газовите компании прибавиха 2,3%, повеждайки ръстовете, след като повечето сектори се озоваха на зелено. Секторът за туризъм и отдих обаче завърши търговията с близо 1% надолу.

Европейски борси, 09.08.2023 г. Източник: CNBC Европейски борси, 09.08.2023 г. Източник: CNBC

Цената на акциите на италианските банки се потопи във вторник в резултат на обявяването на нов данък, но днес се възстанови, след като италианското правителство частично се отдръпна от мярката. Вчера министерство на финансите каза, че въвежда данък, насочен към печалбите, които заемодателите са реализирали от по-високите лихви. Днес обаче постави таван от 0,1% от рисково претеглените активи.

Книжата в Китай и Хонконг се озоваха на червено днес, след като стана ясно, че потребителските цени в Китай са се озовали на отрицателна територия през юли, като това се е случило за първи път от февруари 2021 г. Индексът на потребителските цени през юли е достигнал -0,3% на годишна база, докато индексът на цените на производителите спада спрямо същия период на миналата година.

Американските индекси също започнаха сесията си с понижения, след слабото си представяне във вторник, след като Moody’s понижи кредитния рейтинг на няколко регионални банки и постави под наблюдение част от големите имена на Wall Street.

Инвеститорите по света са в очакване на новите данни за индекса на потребителските цени в САЩ, които ще излязат в четвъртък. Информацията ще бъде следена отблизо в контекста на следващото решение за паричната политика на Федералния резерв, което се очаква в края на септември. Сега пазарните участници се опитват да преценят дали централната банка ще затегне допълнително политиката и колко дълго лихвените проценти ще останат високи.

Междувременно в Европа сезонът на отчетите продължава. Преди края на сесията своите финансови резултати обявиха нидерландската банка ABN Amro и германската туристическа компания TUI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 09.08.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още