IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корекцията на кредитния рейтинг на САЩ оцвети в червено и европейските индекси

Анализ на Morgan Stanley показва, че около 95% от европейските банки, представили отчети за второто тримесечие, са отбелязали по-големи от очакваното печалби

19:25 | 02.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Европа записаха спадове в края на сесията, тъй като настроенията сред инвеститорите бяха помрачени заради понижения кредитен рейтинг на САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа понижение от 1,45% до 460,37 пункта.

Германският измерител DAX изтри 1,36% от стойността си, смъквайки се до равнище от 16 020,02 пункта.

Френският показател CAC отчете спад от 1,26% до 7312,84 пункта.

Британският индекс FTSE се понижи с 1,36% до 7561,63 пункта.

По-рано рейтинговата агенция Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+ на фона на растящия фискален дефицит, както и повтарящите се преговори за тавана на дълга, които могат да заплашат способността на американското правителство да плаща заемите си в следващите три години. За своето решение агенцията се позовава още и на прогнозата, че дълговото бреме на САЩ ще достигне 118% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2025 г. За сравнение, за останалите държави с най-висок рейтинг от Fitch съотношението между дълг и БВП е под 40%.

Пониженият кредитен рейтинг изтри оптимизма в САЩ и остави на червено голяма част от азиатските индекси по-рано в сряда.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 август. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 2 август.

Пазарите реагираха и на новите данни за потребителските разходи в САЩ, които отчитат забавяне до нива под тези отпреди пандемията, показва доклад, публикуван от Уенди Еделберг, директор на проекта Хамилтън, и Софоклис Гулас, сътрудник в мозъчния тръст под ръководството на Brookings.

Във фокуса на инвеститорите попадна и анализ на Morgan Stanley, който показва, че около 95% от европейските банки, които вече представиха финансовите си резултати за второто тримесечие, са  отчели печалби, които са надминали пазарните прогнози.

Анализаторите отбелязват, че досега всички банки в еврозоната са надхвърлили очакванията за нетен доход от лихви - мярка за разликите между лихвите, които банките получават по заеми и плащат по депозитите на вложителите. Този основен източник на приходи беше намален през последните 15 години поради много ниските лихвени проценти, но агресивните политики на централните банки, включително на Европейската централна банка (ЕЦБ), даде тласък на банковите инвеститори.

По отношение на регионалната енергетика вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа падна през юли до най-ниското си равнище от ноември 2021 г., тъй като ниските цени на горивото обезсърчават търговците да изпращат изобилни товари до Стария континент. Вносът на втечнен природен газ в Европа е намалял през юли със 7% на годишна база до 8,6 млн. тона, което е най-ниският обеми на внос от ноември 2021 г., когато започна енергийната криза в Европа.

Акциите на Vodafone поскъпнаха с 2,7%, след като стана ясно, че компанията е постигнала споразумение за национален роуминг с германския телеком 1&1. Двете компании ще осигурят 5G мобилно покритие в Германия за клиенти на 1&1 от втората половина на следващата година. Междувременно цената на книжата на конкурентите Telefonica Deutschland се срина с цели 17% на фона на новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още