IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силното търсене и данните за запасите в САЩ подкрепиха цената на петрола*

Анализатори смятат, че суровината ще поскъпва още през лятото, но може и да не прескочи границата от 90 долара за барел

10:08 | 02.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола сe повишават в сряда, приближавайки се до най-високата си стойност от април, тъй като данните за запасите от суров петрол и горива, показващи силно търсене от страна на най-големия потребител на гориво в света, САЩ, компенсираха опасенията за търсенето на други места, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент за октомври поскъпват със 78 цента, или 0,92%, до 85,69 долара за барел. По същия начин цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate за септември се повишава със 78 цента, или 0,96%, до 82,15 долара за барел.

Запасите от петрол в САЩ са намалели с 15,4 млн. барела през седмицата, приключила на 28 юли, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт, в сравнение с прогнозите на анализаторите, които очакваха спад от 1,37 млн. барела.

Ако данните на правителството на САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда, отчетат същото свиване като това в данните на индустрията, това ще бъде най-големият спад в запасите от суров петрол в САЩ според отчетите от 1982 г. насам

Запасите от бензин са намалели с 1,7 млн. барела, сочат от Американския петролен институт, в сравнение с прогнозираните 1,3 млн. барела. Запасите от дестилати са се свили с 510 хил. барела, спрямо прогнозите на анализаторите за увеличение от 112 хил. барела. Данните и в двата случая са индикатори за силно търсене на горива в САЩ.

„Сезонният период на най-голямо търсене (на горива за транспорт) и съкращенията на доставките от страните производителки на петрол доведоха до поскъпване на суровината“, твърди анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Запасите от суров петрол също започнаха да намаляват в други региони, тъй като търсенето превишава предлагането, което от своя страна е ограничено от сериозните съкращения на добива от Саудитска Арабия, на практика лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), което оказа подкрепа на цените.

Анализаторите очакват Саудитска Арабия да удължи своето доброволно свиване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден с още един месец, на срещата на производителите в петък, за да включи и септември.

Цените на петрола може да продължат да се повишават, но може да не прескочат границата от 90 долара за барел предвид рецесионния натиск в някои региони като Европа, смята Ли. Освен това, след като премине летният пик на търсенето, "цените на петрола ще навлязат в крайната фаза на този период на възходяща тенденция", допълни той.

Опасенията, че покупките на петрол в Китай, най-големия вносител на петрол в света, може да се забавят с повишаването на цените, и слабите данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI), публикувани тази седмица, които показват, че търсенето на горива може да е по-слабо от очакваното, ограничиха ръста на цените по време на сесията.

„Покупките на суров петрол в Китай бяха по-скоро спонтанни, отколкото дължащи се на по-силно търсене. Пазарът продължава да се движи единствено от ограниченията в предлагането, които винаги са обект на потенциална политическа нестабилност“, заяви Филип Джоунс-Лукс от Sparta Commodities.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още